Waterschap Limburg doodt 17 bevers die schade veroorzaken
Volgens het waterschap zijn er naar schatting zo’n 1.000 bevers in Limburg. „Het aantal bevers dat voor knelpunten heeft gezorgd is ons -ondanks de groei van de populatie- meegevallen. Door de droogte van het afgelopen jaar konden we de beverdammen juist goed gebruiken om het water zo lang mogelijk vast te houden. Zo helpt de bever een handje”, aldus Har Frenken, lid algemeen bestuur waterschap Limburg.
Gemaal
In de Bosbeek (gemeente Peel en Maas) en de Neerpeelbeek (gemeenten Nederweert/Leudal) veroorzaakten beverdammen een verhoogd waterpeil en vormden daarmee een risico op te natte agrarische percelen. In totaal zijn er bij er bij de Neerpeelbeek twaalf bevers gedood. Daarnaast zijn er bevers gedood die zich hadden gevestigd in de Everlose beek bij Maasbree. De dieren werden gedood omdat zij telkens een gemaal dicht bouwden, aldus het waterschap. Het gemaal is noodzakelijk om een kassengebied van water te voorzien.
Niet-dodelijke methoden
Waterschap Limburg heeft op vier locaties bevers gedood omdat er – volgens het waterschap- geen andere opties meer waren. ‘Op alle overige locaties wordt schade door dammen en graverij door het waterschap beperkt door het inzetten van niet-dodelijke methoden, zoals het verlagen van dammen of het aanleggen van een buis door de dam’, aldus het waterschap. Het vangen van bevers en (inter)nationaal elders uitzetten is niet mogelijk volgens het waterschap. Omdat er jonge bevers geboren zijn, is het waterschap nu gestopt met het doden van bevers.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Waterschap Limburg