Stroopfabriek wil Limburgse biologische suikerbieten
In een overleg met de organisatie ‘BioLogisch Limburg’ uitte Jean-Pierre Henssen, directeur van stroopfabriek Canisius-Henssen BV uit Schinnen, de wens om meer gebruik te willen maken van regionale biologische producten. De teelt van biologische suikerbieten is (bijna) geheel verdwenen uit Limburg. Volgens BioLogisch Limburg is naast het vele handwerk, vooral de lastige afzet hiervan de redenen. Zo kan Suiker Unie de biologische suikerbieten alleen aan het begin of aan het eind van de campagne verwerken. Dit vanwege de scheiding tussen gangbaar en biologisch.
Duitse bieten in Limburgse stroop
De stroopfabriek heeft in het assortiment diverse biologische stroopsoorten. Opvallend is dat deze biologische stroopsoorten niet worden gemaakt van Limburgse grondstoffen. Zo komen de gebruikte bieten, appels en peren uit Noord- en Zuid-Duitsland, Zeeland en de Noordoostpolder. Uitzondering vormt een deel van de biologische bieten, die komen uit de aan Limburg grensende regio Selfkant-Heinsberg, en zodoende uit de regio.
Het bedrijf wil echter zoveel mogelijk regionaal geteelde grondstoffen verwerken. Voor de biologische stroopproductie is jaarlijks 750 ton bio-bieten nodig. Momenteel komt hiervan 500 ton komt nu uit de Noordoostpolder en 250 ton komt uit de Duitse grensregio Heinsberg/Selfkant. Levering van de bieten vindt plaats in de maanden november en december. Canisius-Henssen betaalt voor deze bio-bieten tussen de 85 en 90 euro per ton. De vrijkomende, Skal-gecertificeerde, bietenpulp kost circa 37 euro per ton.