Oude gewasbeschermingsmiddelen en actuele drugsafvaldumpingen bedreigen grondwater
Verontreiniging door bestrijdingsmiddelen en drugsafvaldumpingen bedreigen de winning van drinkwater in Limburg. Op twee plekken (Roosteren en Grubbenvorst) is het water in de diepe putten, van waaruit Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) drinkwater oppompt, al dusdanig verontreinigd door te hoge concentraties bestrijdingsmiddelen dat WML hier al een extra zuiveringsstap moet doen.
Tientallen jaren
Volgens WML woordvoerder Koen Augustijn speelt dit al tientallen jaren. Op L1 legt hij uit: „Het regenwater dat nu op de grond terecht komt, arriveert pas over een aantal decennia in de putten waar wij het water uit oppompen om er drinkwater van te maken. Wij kampen nu dus met vervuilingen die daar twintig, dertig, veertig of zelfs vijftig jaar geleden terecht zijn gekomen.”
Drugsdumpingen
Een mogelijk veel groter toekomstig probleem voor het grondwater vormen dumpingen van drugsafval. De productie van 1 kilo synthetische drugs levert 18 kilo tot 24 (zeer) gevaarlijk afval op. Met name Limburg en Brabant worden al jaren geteisterd door drugsafvaldumpingen. Bijna wekelijks worden wel ergens in het buiten- en/of natuurgebied van deze twee provincies blauwe vaten of jerrycans aangetroffen. Deze chemicaliën komen ook in de bodem terecht en kunnen over tientallen jaren voor problemen zorgen met het drinkwater. „Landbouwers worden heel streng gecontroleerd. Bovendien zijn landbouwers zich over het algemeen zeer bewust van de verantwoordelijkheid die ze hebben. Maar op drugsdumpingen hebben we gewoon geen zicht", aldus Augustijn. Gedeputeerde Hans Teunissen (D66) vindt het erg zorgwekkend dat deze dumpingen nog steeds toenemen. Teunissen: „Het is zeer zorgwekkend dat een groot deel hiervan niet wordt teruggevonden en dus ergens anders in het milieu terechtkomt.”
Samenwerking WML en landbouw
De landbouw en het WML werken al jaren samen in het project ‘Duurzaam Schoon Grondwater’, met als doel het oplossen van mogelijke bedreigingen van het grondwater. Dit wordt de komende vier jaar verder uitgebouwd. De LLTB, de provincie en WML gaan samen aan de slag om de nitraatuitspoeling terug te dringen. Hiervoor is een bedrag van 1,8 miljoen euro beschikbaar. Dit bedrag is bedoeld voor kwetsbare gebieden waar grondwater wordt opgepompt voor drinkwater (grondwaterbeschermingsgebieden). Na twee jaar bekijken de betrokken partijen of de aanpak daadwerkelijk helpt of dat aanpassingen nodig zijn.