Waterschap Limburg: Stuwen en peilgestuurde drainage verplicht op hoogste stand
Volgens het waterschap zijn de grondwaterstanden, in vergelijking met normaal, nog altijd laag. „Om de grondwaterstand de grootst mogelijke kans te geven weer naar normaal te gaan, houden we het liefst zoveel mogelijk water vast. Dit doen we door waar mogelijk met stuwen de waterstand en in de beken hoog te houden”, zegt Har Frenken, lid algemeen bestuur waterschap Limburg.
Boeren
Voor de boeren in het werkgebied van waterschap Limburg geldt dus ook dat zij hun boerenstuwen en peilgestuurde drainage op zomerpeil moeten houden. Het waterschap heeft de verplichting ingesteld op basis van de Keur. Hierin staan regels opgenomen over wat wel en niet mag in het rondom het water in Limburg. Deze regels dienen ter bescherming van de dijken, waterstanden, grondwaterstanden en sloten, aldus het waterschap.
„Ik snap als agrariër het belang van voldoende water. Zowel voor bedrijven als voor natuur. Het tekort van vorige zomer was groot en willen we met een gerust hart de komende zomer ingaan, dan moeten we al het water op land vasthouden”, aldus Frenken. Volgens het waterschap is uit intern onderzoek gebleken dat een algeheel beekonttrekkingsverbod momenteel niet zinvol is omdat het benodigde water dan uit grondwaterputten wordt onttrokken.
LLTB
LLTB riep eerder deze week haar leden al op om boerenstuwen en peilgestuurde drainage in zomerstand te laten staan. Daarnaast vroeg LLTB haar leden om, waar mogelijk, water in te laten in het drainagesysteem om zo water te bufferen onder percelen. Daarnaast heeft LLTB bij het waterschap aangegeven dat zij vindt dat naast de agrarische ook andere sectoren zich aan de ‘gemaakte afspraken moeten houden’. Volgens het waterschap worden niet alleen boeren maar ook bedrijven gewezen op hun ‘verantwoordelijkheid spaarzaam om te gaan met water’.
Eigenaren van stuwen en peilgestuurde drainage krijgen deze week van het waterschap de verplichte aanwijzing voor het instellen van een hoog peil.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Waterschap Limburg