Breeders Trust zoekt meer info over handelsbedrijf Zeeland Trade
Mocht blijken dat er over de afgelopen jaren naast het ras Fontane nog meer partijen en rassen met een vervalst certificaat (met nummer 549.495.787) zijn verhandeld, dan zet Breeders Trust het onderzoek voort, zo laat directeur Geert Staring van het in Brussel gevestigde Breeders Trust weten. „We weten al veel, maar willen de informatie graag dubbel checken. En ik wil graag weten, wat ik nog niet weet.” Consumptietelers en tussenhandelaren kunnen zich volgens Staring melden bij Breeders Trust of de NAK. „Meldingen worden strikt vertrouwelijk behandeld.”
Na de eerste signalen van vervalste NAK-pootgoedcertificaten in Nederland en België, is het Breeders Trust samen met de NAK volgens Staring snel gelukt om de daders op te sporen en bij hen een bekentenis af te dwingen. „De fraude met de NAK-certificaten heeft grote consequenties voor de betrokken pootgoedteler en handelaar/exporteur, maar gevreesd moet ook worden voor de enorme schade die Belgische consumptietelers, dreigen op te lopen indien de autoriteiten besluiten dat dit net uitgeplante materiaal zo snel mogelijk gerooid en vernietigd moet worden.”
Grootste pootgoedteeltbedrijf
Bij de fraudezaak, die zich volgens Staring uitstrekt over tenminste de afgelopen drie teeltjaren, is met ruim 350 hectare pootaardappelen in de keuring het in omvang grootste Nederlandse pootgoedteeltbedrijf betrokken. De naam van dit bedrijf wil Staring niet noemen. „Maar er is niemand anders in Nederland die meer heeft dan 350 hectare pootgoed heeft.” Het betreffende bedrijf heeft inmiddels toegegeven het ras Fontane bij herhaling deels aan de pootgoedpoule te hebben onttrokken. Volgens Staring heeft het bedrijf hiermee willens en wetens contractbreuk gepleegd en daarmee het betrokken handelshuis, Agrico, ernstig gedupeerd. Uit het onderzoek van Breedes Trust is reeds gebleken dat alleen al over het afgelopen teeltjaar tenminste 250 ton pootgoed zonder officiële certificaten onderhands is verkocht aan het handelsbedrijf Zeeland Trade. Met de door dit handelsbedrijf aangebrachte vervalste certificaten vond dit pootgoed over een reeks van jaren zijn weg, al dan niet via betrouwbare tussenhandelaren, naar met name (onwetende) Belgische consumptietelers. „Het is een schandelijke zaak”, zo stelt Staring. „Niet alleen het vertrouwen in het NAK-certificaat is internationaal geschaad, ook is de afgelopen jaren een groot aantal Nederlandse en Belgische consumptieaardappeltelers misleid en ongewild betrokken geraakt bij illegale handel in uitgangsmateriaal.”
Hoge boetes en claims
Gezien de ernst en omvang van de fraudezaak hangt het betrokken pootgoedteeltbedrijf en de handelaar, volgens Staring, ongekend hoge boetes en claims boven het hoofd. De directeur van Breeders Trust verwacht dan ook dat de handelaar, in verband met het bij herhaling vervalsen van het NAK-certificaat en daarmee het plegen van merkinbreuk, hard wordt aangepakt door de NAK. Dit geldt eveneens voor het betrokken pootgoedteeltbedrijf vanwege het verhandelen van ongecertificeerd pootgoed. Het plegen van contractbeuk met het betrokken pootgoedhandelshuis Agrico door het onttrekken van pootgoed aan de poule, zal volgens Staring ook zeker niet zonder consequenties blijven. „Want deze meneer heeft de coöperatie en daarmee dus ook zijn collega-boeren bestolen.” Het is nog onduidelijk wat er met het uitgeplante pootgoed gebeurt. Dat is volgens Staring de verantwoordelijkheid van de Nederlandse en Belgische autoriteiten, maar hij meent het wel al te weten. „Die aardappelen gaan de grond uit, want geen autoriteit die hiervoor de verantwoording zal nemen.” Het staat gedupeerde consumptietelers volgens Breeders Trust vrij om zelf een civiele procedure op te starten tegen de Zeeuwse pootgoedleverancier.