Diefstal gps-systemen van trekkers Zuid-Nederland loopt spuigaten uit
Dure tractor-elektronica is een nieuw doelwit van het vooral in Zuid-Nederland actieve dievengilde. Opvallend is dat dit gilde een grote voorkeur heeft voor de gps-apparatuur van John Deere. Mogelijk heeft de afzet hiermee van doen. Volgens het Belgische Vilt.be doen zowel de typische gele bol van John Deere, die de gps-signalen opvangt, als de schermen in de cabine het erg goed op de zwarte markt in de Oost-Europese landen.
Inbraken
De afgelopen weken werden vooral boeren in Zuid-West Nederland met deze diefstallen geconfronteerd. Zo werden bij loonbedrijf Brasser van de Sluis in Zuidzande (ZL) begin deze maand in één nacht elf John Deere gps-systemen gestolen. De schade wordt geschat op zo'n 200.000 euro. In oktober 2018 werden bij dit bedrijf ook al gps-systemen gestolen. De inbraak vond plaats ondanks dat na de eerste diefstal alle trekkers in een afgesloten ruimte werden binnengezet en bewakingscamera’s op het erf zijn opgehangen.
Afgelopen weekend kreeg een loonbedrijf in Scherpenisse (ZL) ongewenst bezoek. Bij deze inbraak werden vier gps-systemen en een display uit tractoren ontvreemd. In april werden ook al gps-systemen gestolen uit landbouwmachines in het Zeeuwse Schoondijke, Oostburg, Aardenburg, IJzendijke en Westdorpe. In West-Brabant werden navigatiesystemen meegenomen uit trekkers in Kruisland en Steenbergen.
Advies
Naar aanleiding van de toenemende gps-diefstallen adviseert Staadegaard, als John Deere dealer actief in Zuid-Oost Nederland, om opslagruimtes en loodsen goed af te sluiten en om gps-materiaal van de machine te halen en deze te bewaren in goed afgesloten ruimte. Een alarmsysteem en/of videobewaking is daarbij ook geen overbodige luxe. En bovenal waakzaam blijven voor ongewenste bezoekers op en rondom uw erf.
22 nieuwe New Hollands
Afgelopen maand sloegen dieven een grote slag in het Brabantse Son. Daar werden bij een transportbedrijf van maar liefst 22 nieuwe New Holland trekkers de Intelliview monitors en gps-antennes ontvreemd. Voor New Holland dealer Slecoma uit Boekel (NB) aanleiding de klanten via Facebook te waarschuwen voor deze diefstallen. Volgens Henk van Sleeuwen van Slecoma is deze opvallende diefstal uit 22 New Holland trekkers geen opzichzelfstaand feit. „Nee, dit is zeker niet de eerste melding. Bij ons kloppen regelmatig klanten aan voor een nieuwe Intelliview, nadat ze zijn geconfronteerd met een diefstal”, aldus Van Sleeuwen. Aan deze monitoren hangt een prijskaartje van circa 1.700 euro. Doordat de dieven vaak roekeloos te werk gaan en de kabels doorknippen, vallen de totale herstelkosten aanzienlijk hoger uit.
Verzekering
Verzekeraar Interpolis uit Tilburg, die van oorsprong een groot marktaandeel heeft in de Zuid-Nederlandse agrarische markt, bevestigt desgevraagd de vele diefstallen van gps-systemen van tractoren. De verzekeraar kan echter geen concrete cijfers geven. „Zeer regelmatig komen bij schadeclaims binnen die betrekking hebben op de diefstal van gps-apparatuur van tractoren”, stelt Interpolis woordvoerder Agro Adri Witlox. „Deze diefstallen vormen een toenemend probleem.” Qua dekking hanteert Interpolis de regel dat gps-systemen die vast zitten op de trekker vallen onder dezelfde dekking als die van de trekker. Voor (demontabele) gps-systemen, die op meerdere machines worden gebruikt, geldt dat Interpolis de schade van een dergelijke diefstal alleen vergoedt als er duidelijke braaksporen zichtbaar zijn aan de trekker. Bij het gebruik van dergelijke apparatuur op meerdere machines adviseert Interpolis om deze als een apart object te verzekeren.
Situatie België
Ook in België zijn de diefstallen van deze trekkerelektronica schering en inslag. Zo werden begin april bij een inbraak in de fabriek van Case New Holland in Zedelgem maar liefst 120 boordcomputers van maïshakselaars en maaidorsers gestolen. In februari maakten dieven hier 70 boordcomputers buit. Om een einde aan deze diefstallen te maken gaan de fabrikanten hun systemen beter beveiligen. Zo kondigt John Deere volgens Vilt aan hun systemen te voorzien van een PIN-code. Zonder die code kan het gps-toestel maximaal 72 uur gebruikt worden, daarna is het waardeloos. Die 72 uur zijn ingebouwd om de landbouwer, die zijn code is vergeten, de kans te geven een nieuwe code aan te maken via het onlineplatform MyJohnDeere. Iedereen die beschikt over een gps-systeem van de vierde generatie (vanaf 2016) van John Deere, kan volgens de Belgische importeur Cofabel via een software-update en een aanmelding op het John Deere-platform zijn toestel alsnog updaten met dit vergrendelingssysteem.
Kamervragen
De Tweede Kamerleden Chris Van Dam (CDA) en Joba Van den Berg (CDA) hebben over de toenemende gps-diefstallen van tractoren schriftelijke vragen gesteld aan de Minister van Justitie en Veiligheid. De vragen zijn gesteld naar aanleiding van signalen uit het veld die de Kamerleden opvangen dat de politie weinig of niets doet met deze diefstalaangiften. Zo vragen ze of de minister kan aangeven op welke schaal deze gps-systemen gestolen worden. Ook willen ze graag weten of er verschillen te zien zijn tussen de aangiften in de verschillende regio’s.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: John Deere
Bronnen: Eigen verslaggeving, Omroep Zeeland, Vilt.be