Werkstraffen en boetes geëist tegen boeren uit Brabant en Limburg
Het openbaar ministerie (OM) stelt dat de Meststoffenwet is overtreden. „Het systeem en het plafond van de Meststoffenwet is er niet voor niets. Het voert Europees recht uit en Europa houdt ons niet voor niets scherp in de gaten,” aldus de officier van justitie op zitting. Hij noemde het belangrijk om op te treden tegen de overschrijdingen: “De concurrent die haar zaken wel op orde heeft, heeft de hoge prijs voor de dierrechten wel betaald. Als niet stevig wordt opgetreden tegen concurrenten die vals spelen, valt de prikkel tot nalevingsbereidheid bij normaal eerlijke ondernemers weg.”
Limburg
De rechter deed meteen uitspraak. Een varkenshouder uit de gemeente Venray, die bijna 200 dieren te veel hield, betaalt een boete van 5.000 euro. Een pluimveehouder uit de gemeente Leudal hield bijna 5.000 dieren te veel. De rechter gaf hem een boete van 6.000 euro.
Brabant
Een boer uit de gemeente Reusel-de Mierden moet van de rechter een boete van 8.000 euro betalen. Hij hield in 2015 bijna 300 varkens meer dan toegestaan, zo blijkt uit onderzoek door de NVWA. Een boer uit de gemeente Boxmeer hield in 2016 en 2017 circa 170 varkens meer dan dat hij rechten had. Hij moet een boete van 5.000 betalen. Een boer uit Grave betaalt een boete van 3.000 euro, want hij hield meer dan 100 varkens te veel in 2016. Een pluimveebedrijf uit de gemeente Laarbeek hield in 2016 en 2017 meer dan 12.000 kippen te veel. Het bedrijf kreeg een boete van 22.000 euro en de bestuurder een werkstraf van 140 uur.
Vorderingen
In de meeste gevallen werd de straffen deels voorwaardelijk opgelegd om de ondernemers naar de toekomst toe te waarschuwen. Op zitting werden in de meeste zaken ook ontnemingsvorderingen aangekondigd in verband met de bespaarde leasekosten. Het OM heeft berekend dat verdachten bij elkaar ruim 40.000 euro hebben bespaard en het OM wil dit ontnemen bij de verdachten. Eén zaak werd aangehouden voor nader onderzoek.