Wat doen ze daar eigenlijk in Brussel?
Vier Nederlanders zijn vijf jaar lang lid geweest van de Landbouwcommissie in het Europees Parlement; Jan Huitema, Annie Schreijer-Pierik, Bas Belder en Anja Hazekamp. Als Europarlementariër kun je een grote invloed hebben op het Europese landbouwbeleid - door vragen te stellen, moties in te dienen of door als rapporteur met de Europese Commissie en de Europese Raad van landbouwministers te onderhandelen over nieuwe wetgeving. Hierbij een overzicht van hoe de Nederlanders in de landbouwcommissie zich van hun taak hebben gekweten.
Jan Huitema
Jan Huitema wordt gezien als ter zake kundig, benaderbaar en enthousiast. Inhoudelijk is hij sterk en hij krijgt zaken voor elkaar in Brussel; hij is niet voor niets een keer rapporteur en zestien keer schaduw-rapporteur geweest. Huitema kan in het Europarlement mensen verbinden; hij werkt samen met andere partijen, luistert naar andere meningen en probeert oplossingen te vinden waarmee iedereen kan instemmen. Hij moet ook wel; zijn fractie, de ALDE, is te klein om zaken op eigen gewicht te regelen. In zijn rapport over innovaties in de landbouw kreeg hij groene Europarlementariërs over de streep door ze te wijzen op het feit dat innovatie ook bijvoorbeeld betekent dat er minder bestrijdingsmiddelen hoeven te worden gebruikt.
Annie Schreijer-Pierik
Een paar weken geleden liep Annie Schreijer-Pierik's medewerker Kees Bos met een groot bord onder zijn arm, waarop ze de vijfduizendste bezoeker van haar aan het Europarlement welkom heette. De CDA-fractie in Brussel heeft speciaal een medewerker vrijgemaakt voor al de groepen die Schreijer-Pierik ontvangt. Schreijer-Pierik is ook bekend vanwege haar kritiek op de Nederlandse landbouwpolitiek, en dan vooral het opereren van de regering in Brussel. In 2016 bracht ze bijvoorbeeld het nieuws dat toenmalig staatssecretaris Van Dam allang wist dat het fosfaatrechtenplan zou worden afgekeurd.
Het lijkt soms dat ze vanuit Brussel meer met het Nederlandse beleid bezig is dan met het Europese. Ze is geen rapporteur geweest, en maar enkele keren schaduwrapporteur. Maar achter de schermen heeft ze binnen haar fractie toch veel invloed, die ze gebruikt om het Brusselse debat te sturen.
Bas Belder
De nestor van de Nederlandse Europarlementariërs, Bas Belder, is al sinds 1999 lid van het Europees Parlement. Dit is zijn laatste termijn; hij stelt zich niet meer verkiesbaar. Hij heeft zich in de laatste vijf jaar steeds minder bezig gehouden met landbouw, maar meer met zijn andere portefeuille, Buitenlandse Zaken. Hij is twee keer rapporteur geweest, en beide keren was dat over de relaties tussen de EU en China.
Binnen zijn fractie lobbyt hij wel voor de Nederlandse manier van landbouw en is daar effectief mee. Zijn troef daarbij is zijn team, dat uiterst effectief en ter zake kundig is binnen de Brusselse landbouwpolitiek.
Anja Hazekamp
Anja Hazekamp zit namens de Partij voor de Dieren in het Europees Parlement - bij de fractie van Europees Unitair Links / Noords Groen Links. Daar is ze tamelijk onzichtbaar. Ze vormt weliswaar een éénmansfractie, als enige vertegenwoordiger van de PvdD, maar dat betekent niet automatisch dat je niet opvalt. Andere Nederlandse éénmansfracties lukt dat wel. Maar de extreme standpunten van haar partij maken haar minder effectief - andere parlementsleden vinden het moeilijk om daarmee samen te werken.
Ze is ook moeilijk benaderbaar voor mensen buiten haar kring. De Nederlandse landbouwparlementariërs organiseren regelmatig een landbouwborrel, een plaats om te netwerken. De borrels die Hazekamp organiseert worden minder druk bezocht - en dat ligt niet enkel aan de vegetarische bitterballen.
Lees meer over de Europese verkiezingen in de komende editie van de regiokrant, die verschijnt op zaterdag 11 mei. Nog geen abonnee? Vraag hier een gratis proefnummer aan!
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Beeld: Ellen Meinen, Susan Rexwinkel, Patrick Klumper, Wikimedia Commons, GUE, NGL