Droogte en kou zorgen voor tragere groei in voorjaarsplantuien
Op enkele percelen met voorjaarsplantuien zijn de droogte en kou van de afgelopen weken, in combinatie met aaltjes en onkruidbestrijding, de oorzaak van een wat tragere groei. Door hagel is er op sommige plaatsen ook wat schade ontstaan aan het gewas.
Overwinteringsuien goed in groei
Voor wat de overwinteringsplantuien betreft zit de groei er goed in. De bezochte percelen staan er over het algemeen prima bij, zo meldt het uienveredelingsbedrijf. Bij het rondje over de langs de percelen met overwinteringsplantuiten zijn uien gemeten van 45 tot 50 mm. De inschatting is dat er waarschijnlijk eind juni al percelen rooiklaar kunnen zijn.
Trips geconstateerd
Door de warme dagen in februari en het koelere weer daarna, zijn er wel enkele schieters ontstaan. De aanwezigheid van trips is volgens Fetze Admiraal, veredelaar bij De Groot en Slot, nu al een aandachtspunt. „We zagen in enkele percelen plantuien al trips. Door een goede monitoring is te zien of er trips aanwezig is in de uien. Niet altijd wordt de trips geconstateerd, maar is er al wel zuigschade waar te nemen. Door tijdige inzet van middelen kan opbrengstderving worden voorkomen.”
Beregeningskorst remt zaaiuien
In de afgelopen weken hadden ook de zaaiuien last van de droogte, hagel en soms een dikke beregeningskorst. De opkomst van de zaaiuien is daardoor heel wisselend en er is veel meerwassigheid, zo meldt Agrifim. Plaatselijk hadden de opkomende uienplanten door de lage temperaturen het na een lokaal gevallen hagelbui nog een keer extra moeilijk om te herstellen. Hier en daar lag zelfs het vlagblad eraf. Volgens Erwin Boogaard, teeltspecialist bij Agrifirm voor Flevoland, hebben door de droogte sommige zaden droog gelegen of zaten uien vast onder een harde beregeningskorst. „Op percelen in Flevoland is wel beregend, maar door kostvorming als gevolg van deze beregening is de opkomst onregelmatig.”
Onkruidprobleem bio-uien
Specifiek voor de bio-uien is er dan ook nog een onkruidprobleem. Door de wisselende stand van de opkomende uien is de periode waarin niet kan worden geëgd dermate lang geweest, dat er op sommige percelen al veel en groot onkruid staat. Volgens Boogaard zijn er twee opties. „Met een wiedploeg handmatig het onkruid verwijderen, maar dat kost tijd en geld. Of met de gasbrander.” Dat laatste zet volgens Boogaard het groeiproces van de jonge uienplanten weliswaar terug, maar omdat het groeipunt onder de grond zit herstelt de plant dat verlies weer. Wanneer bij 90 procent van de uien de eerste pijp er met minimaal 3 cm op zit, adviseert Agrifirm de biotelers om te gaan branden. Voor gangbare uienteelt speelt het probleem van de onkruidbestrijding volgens Boogaard niet. „Voor uien die nu in het vlagblad staan zijn er nog genoeg reparatiemogelijkheden met contactherbiciden.”