Effecten Boxtelse dierenactivisten steeds breder voelbaar
Deinbraak door dierenactivisten in een varkensstal in Boxtel brengt heel agrarisch Nederland in rep en roer. Niet alleen de varkenshouderij, ook andere sectoren ervaren dat zij het volgende doel van deze dierenactivisten kunnen zijn.
Tijdens een bijeenkomst van de 69 melkveehouders. die deelnemen aan de Campina Open Boerderijdagen op vrijdag 31 mei en maandag 10 juni, stelden veehouders al de vraag hoe om te gaan met een bezoek door dierenactivisten tijdens deze open dagen.
Sinds de overval op de varensboer in Boxtel verenigen steeds meer agrariërs zich WhatsApp groepjes, met als doel informatie over de dierenactivisten te delen en om zich direct onderling te waarschuwen als een bedrijf zich geconfronteerd ziet met ongewenst bezoek door dierenactivisten. Een groepje melkveehouders had binnen enkele uren al ruim 260 deelnemers. Op Facebook ging de groep Farmers Defence Force van start.
Duitsland
De Duitse ‘Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschland’ (ISN) betitelt de situatie in Nederland als weer een nieuwe trap in het escaleren van het dieractivisme. ISN roept de Duitse varkenshouders op om bij een dergelijke gebeurtenis op het eigen bedrijf vooral de rust te bewaren en direct de politie te informeren. „Ga vooral niet voor eigen rechter spelen", luidt het advies. De inbraak in Boxtel is voor de ISN reden om extra workshops te organiseren rondom het thema stalinbraken door dierenactivisten.
LLTB: óók niet agrarische bedrijven
LLTB-voorzitter Léon Faassen doet een oproep aan het hele bedrijfsleven om één front te vormen tegen deze vormen van extremisme. „Als de politiek, de politie en het Openbaar Ministerie hier niet keihard tegen optreden, zijn Nederlandse boeren en tuinders vogelvrij. In welk land leven we als we dit accepteren?”, schrijft hij op de LLTB-website.
Faassen waarschuwt ook niet agrarische bedrijven, dat ook zij met dergelijke extremisten van doen kunnen krijgen. „Ben je tegen het eten van vlees? Dan bezetten extremisten een stal. Ben je tegen vliegvakanties? Dan bezetten radicalen Schiphol. Ben je tegen de auto-industrie? Dan bezetten extreme figuren gewoon de bekende Nedcar-fabriek in Born of willekeurige autogarages. Ben je tegenstander van het vaccinatieprogramma? Dan bezet je als anti-vaxxer toch gewoon het consultatiebureau? Gewoon, omdat het blijkbaar kan", aldus Faassen.
Paal en perk
„Het klinkt misschien wat heftig, maar het is ook een buitengewone situatie. Er moet paal en perk worden gesteld tegen extremisten en radicalen uit welke hoek dan ook. Als de politiek, de politie en het Openbaar Ministerie hier niet keihard tegen optreden, zijn Nederlandse boeren en tuinders vogelvrij. Ook andere branches kunnen zich dan zorgen gaan maken, want in de huidige ‘emocratie’ is een zijstap naar de eerder genoemde luchtvaart- en automobielbranche snel gemaakt. Het schept een heel gevaarlijk precedent, dat zich niet beperkt tot de veehouderij en waaraan andere radicale extremisten rechten denken te kunnen ontlenen. Laten we samen achter de getroffen ondernemer staan en tegen de radicale dierenextremisten zeggen: tot hier en niet verder!”
Ondernemend Limburg
Ondernemend Limburg, de samenwerking van LLTB, MKB-LImburg en de Limburgse werkgeversvereniging (LWV)hebben woensdag een brandbrief gestuurd naar mininster Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. In deze gezamenlijke brief zeggen de drie ondernemersorganisaties dat ze zich ernstig zorgen maken over de veiligheid van ondernemers en het precedent dat wordt geschapen, als deze actie niet heel hard van overheidswege wordt veroordeeld. "We zijn bezorgd om onze achterban wanneer zij zijn overgeleverd aan de grillen van welke activisten dan ook. Indien wij dergeljk gedrag oogluikend toestaan, wie garandeert ons dan dan niet de transporsector, maakindustrie of de schoenenzaak." De gezamenlijke ondernemers zeggen ervan overtuigd te zijn dat het in Boxtel niet om een geïsoleerd incident gaat, maar om een tendens van verharding van extremistische groeperingen, die steeds verder gaan als ze hun zin niet krijgen. "Onaccaptabel gedrag wat in in Nederland niet moeten tolereren. We hebben als bedrijfsleven en samenleving hier genoeg van. Tot hier en niet verder!" De drie organisaties verwachten een reactie van de minister hoe hij hier mee omgaat en welke acties hij gaat nemen om te voorkomen dat dit nogmaals plaatsvindt.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Reinout Burgers
Bronnen: Eigen verslaggeving, LLTB, ISN