Geen garanties op tientallen millimeters
De neerslaghoeveelheden kunnen, zoals gebruikelijk in de zomer, plaatselijk zeer verschillend zijn. Het KNMI berekent tot en met komend Pinksterweekend gemiddeld 30 mm regen. Tot en met volgend weekend zelfs 50 mm regen. Neerslag die zeer welkom is, want de verdamping neemt in deze tijd van het jaar ook toe, nu de langste dag in zicht komt.
Storm
Hoe warmer het wordt dinsdag en woensdag, hoe groter de kans op stortbuien. In Oost- en Zuid-Nederland kan het vanmiddag wel 30 graden worden, als het lang zonnig blijft. Vanuit het zuidwesten komen vervolgens stormbuien opzetten met mogelijk zeer zware windstoten en intense hagel, die in de loop van de avond richting het noordoosten trekken. Het eerst in Zeeland, vanaf een uur of vijf in de namiddag.
Het stormbuienweer zorgt niet voor afkoeling. In de nacht van dinsdag op woensdag daalt het kwik niet verder dan 15 graden. Dus dreigt er morgen in de loop van de dag opnieuw (zwaar) onweer als de zon de lucht weer snel opwarmt. Aangezien we ons bevinden op het grensvlak van zeer warme lucht in Duitsland en koelere lucht boven de Noordzee is de kans op zware onweersbuien opnieuw groot.
Blijft warm
Dit patroon waarbij zich gaandeweg de dag in een zuidelijke stroming buien ontwikkelen houdt de hele week aan. Donderdag is het minder warm, maar vrijdag dreigt weer een broeierig warme dag te worden. Vanaf zaterdag wordt het koeler, al blijft de stroming zuidelijk en instabiel. De hele week zijn de temperatuursverschillen tussen de kuststreek en het binnenland groot.