Limburgs provinciebestuur blijft zwijgen over geitenstop

De Provincie Limburg geeft geen enkel inhoudelijk antwoord op vragen over het hoe en wat van de op 27 mei afgekondigde geitenstop. De bijbehorende documenten zijn op hun website afgeschermd. Ondanks meerdere verzoeken daartoe wenst het provinciebestuur niet over dit besluit te communiceren. Ook de Statenleden is verboden over dit besluit naar buiten te treden. Alleen in de Staatscourant is 3 juni de officiële aankondiging gepubliceerd. Uit deze officiële bekendmaking is op te maken dat het provinciebestuur ten aanzien van de geitenhouderij een wijziging van de Omgevingsverordening aan het voorbereiden is voor de gehele provincie Limburg. Om die reden is het gedurende een half jaar niet mogelijk om geitenhouderijen te vestigen, uit te breiden of oppervlakte dierenverblijven te vergroten en/of het aantal geiten op uit te breiden. Ook het omschakelen naar een geitenhouderij is gedurende dit half jaar ook niet toegestaan. De provincie zegt zo uit voorzorg te willen voorkomen dat risico’s voor de gezondheid van omwonenden toenemen zolang niet duidelijk is welke oorzaken hieraan ten grondslag liggen.
Angst
Uit betrouwbare bron valt op te maken dat de beslotenheid gezocht moeten worden in de angst bij GS dat zich tijdens of rond de behandeling van de verlenging van de geitenstop ondernemers alsnog snel een vergunningaanvraag zouden indienen. Net als de provincies Gelderland en Overijssel leert ook de provincie Limburg van de situatie in Brabant. Vlak voor de zomer van 2017 besloot de provincie Brabant als eerste tot het afkondigen van een geitenstop. Tijdens de behandeling daarvan in de openbare Statenvergadering werden nieuwe vergunningaanvragen bij de gemeenten ingediend.
Omgevingsverordening
Op 21 december 2018 besloot Provinciale Staten een tijdelijke geitenstop van zes maanden in te stellen in Limburg. De geitenstop zou uiterlijk op 20 juni worden vastgelegd in een definitieve regeling. In het nieuwe voorstel stelde GS voor dat het in bepaalde gevallen mogelijk zou moeten zijn is om geitenbedrijven uit te breiden mits er sprake is van een duurzame verbetering. Zo zou de uitstoot van ammoniak en fijnstof lager moeten zijn en de mest alleen nog maar in een pand worden opgeslagen. Waarschijnlijk behaalde dit voorstel geen meerderheid binnen de besloten PS vergadering en moet GS binnen zes maanden met een verbeterd voorstel komen.
Altweerterheide
Wat de druk op de provincie mogelijk ook verhoogt is de actuele situatie in Altweerterheide. Daar heeft Heidi van der Pol plannen om op een voormalige pluimveelocatie aan de Grote Steeg 930 geitenlammeren te gaan opfokken. Uit een opgestelde MER blijkt dat de fijnstofuitstoot door het houden van geiten met 98 procent afneemt ten opzichte van de huidige vergunning. Ook de ammoniakuitstoot daalt. Ondanks deze verbeteringen voor omgeving en milieu verzet een klein deel van de inwoners van het dorp zich tegen de komst. De tegenstanders, verenigd in de Kerngroep Leefbaarheid Altweerterheide (KLA), wijzen vooral op de risico’s voor de gezondheid van de inwoners. Ze hebben hun bezwaren voor de Statenvergadering ook in Maastricht geuit.

Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bronnen: Eigen verslaggeving, Staatscourant