Boeren werkgebied Aa en Maas mogen niet beregenen met sloot- en beekwater
De maatregel is niet alleen van toepassing voor de agrarische sector, stelt het waterschap. ‘Het sproeien van de tuin vanuit de sloot is bijvoorbeeld ook verboden, net als het beregenen van sportvelden’, aldus Aa en Maas. Het waterschap stelt het onttrekkingsverbod om zo een verdere daling van het waterpeil in het werkgebied te voorkomen.
Uitzonderingen
Uit het benedenstroomse gedeelte van de Sambeekse uitwatering en benedenstroomse gedeelte van de Raam; Kanaal van Deurne, Helenavaart en de Zuid Willemsvaart door Helmond mag wel water onttrokken worden. Er gelden nog meer uitzonderingen op het verbod. Zo mogen boeren wel weidepompen gebruiken voor het geven van water aan hun vee. Daarnaast is het onttrekken van water via peilgestuurde drainage toegestaan.
Het verbod geldt ook niet voor onttrekkingen voor bedrijfsmatige fruitteelt, groenteteelt, bloemen- en plantenteelt en bomenteelt. Gewassen en teelten die niet beregend mogen worden, zijn grasland (inclusief graszoden), suikerbieten, maïs, aardappelen en granen. Deze gewassen en teelten worden door het waterschap niet als ‘kapitaalintensief’ aangemerkt. Deelnemers aan de pilot Bier, Boer, Water voor het conserveren en hergebruiken van water vormen ook een uitzondering op het onttrekkingsverbod.
Droogtemaatregelen
De droogtemaatregelen die het waterschap al heeft getroffen blijven waar nodig in tact, stelt het waterschap. De stuwen staan op de meeste plekken in het werkgebied nog steeds ‘extreem’ hoog. Daarnaast heeft Aa en Maas de zandwinplas Hoogdonk, ten zuiden van Deurne, ingezet als buffer om tijdelijk water op te slaan.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: Waterschap Aa, Maas