Veel kritiek op inbreng CDA in Brabants bestuursakkoord 2019-2023

Het CDA-Brabant steekt de loftrompet over de bereikte aanpassingen van de veehouderijbesluiten uit 2017. In de nieuwe plannen krijgen, volgens het CDA, specifieke groepen boeren méér tijd om aan de doelstellingen uit de sterk bekritiseerde veehouderijbesluiten te voldoen. Het CDA stelt dat het een belangrijke wens van het CDA was om de veehouderijbesluiten uit 2017 opnieuw tegen het licht te houden. Volgens deze herziening stapt het provinciebestuur af van generiek beleid dat voor alle boeren hetzelfde is en wordt maatwerk mogelijk. Het CDA zegt daarmee een verkiezingsbelofte in te lossen.
ZLTO
De ZLTO is het duidelijk niet eens met de positieve visie van het CDA op het agrarisch deel van het bestuursakkoord 2019-2023. De ZLTO zegt met teleurstelling kennis te hebben genomen van het bestuursakkoord van de provincie Noord-Brabant. De ZLTO had gerekend op een koers die meer rekening zou houden met de actuele situatie in de agrarische sector, met name bij veehouders. In de ogen van de ZLTO zet de nieuwe coalitie de koers van de oude coalitie op het gebied van veehouderij in grote lijnen voort en lijkt het weinig aandacht te hebben voor de negatieve effecten van dat beleid.
Volgens voorzitter Wim Bens ervaren de Brabantse veehouders dit als een koude douche en een gemiste kans om de sector echt te verduurzamen met milieugerichte innovaties. Bens zegt zicht grote zorgen te maken over de continuïteit van de Brabantse veehouderijbedrijven. „Ze staan voor grote investeringen, die ze simpelweg niet kunnen opbrengen, laat staan terugverdienen. Die indringende boodschap is de voorbije maanden door ons nadrukkelijk bij de onderhandelende partijen op tafel gelegd. Maar het uiteindelijke bestuursakkoord gaat daar volledig aan voorbij.”
Een uitstel van een half jaar tot twee jaar om de vergunningsaanvraag in te dienen doet daar niets aan af. De ZLTO zal haar juridisch procedure om het Brabantse veehouderijbeleid van tafel te krijgen gewoon voortzetten. Positief vindt de ZLTO dat de nieuwe coalitiepartijen aangeven nadrukkelijk de samenwerking te willen zoeken met de sector en dat de provincie vraagstukken in de regio (gebiedsgericht) wil gaan oplossen.
Forse kritiek
In diverse media krijgt vooral het CDA veel kritiek op de inhoud van het Brabantse bestuursakkoord 2019-2023. De lijn van de kritiek is dat ze niet of in elk geval veel te weinig opkomt voor haar agrarische achterban. Een uitstel van een half jaar of een jaar voor de veehouders om aan de extra milieu-eisen te voldoen wordt afgedaan als een doekje voor het bloeden. Zo deelt kalverhouder en bestuurslid van de Vereniging van Kalverhouders Martijn Kuijken op Twitter een duidelijke sneer uit richting het CDA: „Agrarisch Brabant had zeker iets verwacht van het CDA, maar helemaal niets gekregen. Meest ironisch is nog wel dat ze er zelf trots op zijn.”
In de ogen van Dennis Hurkmans zijn de krachtsverhoudingen op Brabantse platteland definitief gekanteld: „De ooit machtige ZLTO-CDA-as heeft na 40 jaar weinig betekenis meer: de boerenlobby is gebroken. De dienst op platteland wordt nu uitgemaakt door 2,5 miljoen Brabantse burgers.”
PVV statenlid Maikel Boon stelt dat het CDA de Brabantse boeren heeft verraden in ruil voor twee baantjes. Hij kondigt aan dat de PVV de komende vier jaar wel zal knokken voor de boeren. In de ogen van FvD-lijsttrekker Erik de Bie verandert er op het vlak van landbouw niks. „Het CDA heeft vier jaar lang op dat dossier oppositie gevoerd, maar nu zie je het ware gezicht. Ze laten de boeren vallen en ze laten zich afschepen met twee lichte portefeuilles.”
Hermen Vreugdenhil van de Christen Unie zegt oprecht teleurgesteld te zijn over het feit dat in zijn ogen het landbouwbeleid van de vorige coalitie wordt voortgezet. „Een aantal sectoren krijgt een jaar uitstel om milieumaatregelen in te voeren, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Na de verkiezingen is er een meerderheid ontstaan waarmee je een heel ander landbouwbeleid had kunnen voeren. Maar dat is blijkbaar met deze coalitie niet mogelijk.”

Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bronnen: CDA, Provincie Brabant, ZLTO, Twitter, Omroep Brabant