POV teleurgesteld in voortzetten van ‘ramkoers’ door nieuwe Brabantse coalitie
„Nu de kaarten opnieuw werden geschud, hadden wij gehoopt dat partijen de kans op enig herstel van gezichtsverlies zouden aangrijpen om de termijn voor het indienen van een vergunningaanvraag om te voldoen aan de Verordening natuurbescherming met ten minste één of twee jaar te verlengen of in ieder geval tot na de uitspraak van de civiele rechter”, aldus POV-voorzitter Linda Janssen. „Het bestuursakkoord dat er nu ligt mist daadkracht, is doorspekt van ‘willekeur’ en mist een invulling van spelregels. Van de eerder ingezette ‘ramkoers’ wordt niet afgeweken.”
Uitstel
Eerder vroeg POV tijdens de coalitievorming bij de formateur in Brabant al om verlenging van de termijn voor het indienen van een aanvraag van een omgevingsvergunning om te voldoen aan de Verordening natuurbescherming. Op grond van deze verordening moeten varkenshouders minimaal 85 procent van de ammoniakemissie reduceren. ‘Behalve luchtwassers zijn er op dit moment, met uitzondering van een enkel systeem voor kraamzeugen, geen huisvestingssystemen beschikbaar die zoveel ammoniakemissie reduceren’, meldt POV.
‘Doordat veel varkenshouders uiterlijk 1 januari 2020 een ontvankelijke en vergunbare aanvraag voor een omgevingsvergunning moeten indienen, worden zij op grond van de Verordening natuurbescherming gedwongen om bestaande stallen te voorzien van een luchtkanaal en luchtwasser. De provincie Noord-Brabant streeft echter innovatieve stallen met een aanpak bij de bron na. Ook de POV werkt samen met Ministerie van LNV en de coalitie Vitalisering Varkenshouderij aan deze transitie. Deze transitie wordt in Brabant nu echter gefrustreerd doordat varkenshouders worden verplicht om te investeren in luchtwassers.
Grote onzekerheid
Niet alleen het grotendeels voorzetten van het al bestaande veehouderijbeleid door de nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA vormt volgens POV een probleem. Ook de recente uitspraak over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) gooit volgens Janssen roet in het eten. ‘Het PAS-beoordelingskader mag namelijk niet meer worden gebruikt als toestemmingsbasis voor activiteiten. Hierdoor is grote onzekerheid ontstaan. Van belang hierbij is ook dat meldingen die tussentijds in het kader van het PAS zijn gedaan, niet langer geldig zijn. Bedrijven zullen hiermee nu geconfronteerd worden als zij een nieuwe vergunningaanvraag indienen om te voldoen aan de Verordening natuurbescherming.’
Spoedprocedure
Eerder heeft POV een juridische procedure aangespannen tegen de provincie Noord-Brabant, omdat de overhaaste invoering van het nieuwe Brabantse maatregelenpakket Zorgvuldige Veehouderij in 2017, dat de duurzaamheid van de varkenshouderij moet versnellen, in de praktijk helemaal niet zo duurzaam uitwerkt.
Op dit moment beraadt POV zich over het instellen van een tussentijdse spoedprocedure, omdat de nieuwe Brabantse coalitie geen generiek uitstel van de termijnen 2020/2022 wil verlenen. ‘Een belangrijke insteek van de procedure is juist om te voorkomen dat varkenshouders allemaal vergunningen moeten aanvragen.’