Eendagskuil geen punt, mooi droog hooi een stuk moeilijker
Want het wisselende zomerweer, met een paar droge zonnige en warme dagen gevolgd door onweersbuien, houdt ook de komende tijd aan. Wie zaterdag vogeltjesland heeft gemaaid, kan woensdag met wat geluk mooi droog hooi binnenhalen. Maar zeker is dat bepaald niet. Dinsdag kan er lokaal al een onweersbui vallen. Hoe dichter de 30 graden in de buurt komt, hoe groter de kans.
Aanhoudend onbestendig en groeizaam
Woensdag is het vrijwel zeker dat er in het hele land onweersbuien gaan vallen. Niet alleen in de loop van de middag en avond, maar mogelijk ook al ’s ochtends. Ook op de frisse donderdag kan er met name in het zuidoosten nog buiige neerslag vallen, mogelijk met onweer. Maar op vrijdag en zaterdag blijft het weer vrijwel overal en helemaal droog en stijgt de temperatuur als vanzelf zodra de zon de kans krijgt volop te schijnen. In het weekend neemt de neerslagkans weer toe, als de stijging van de temperatuur richting tropische waarden doorzet. Dus volgt begin volgende week waarschijnlijk opnieuw onweer en afkoeling. Dit aanhoudende ritme van temperaturen die heen en weer bewegen en afwisselend perioden met zon en buiige dagen met onweer houdt al enkele weken aan. En het ziet er niet naar uit dat er deze maand nog verandering in komt.
Neerslag tegenstellingen
Het leidt tot een junimaand die een groot verschil in neerslaghoeveelheid vertoont. Terwijl er in delen van Noord-Holland deze maand al meer dan 100 mm regen is gevallen, moeten grote delen van Groningen, Drenthe, Twente en de Achterhoek het nog steeds doen met hooguit 35 mm regen, terwijl er al een groot neerslagtekort was ontstaan in de maanden april en mei. Akkerbouwbedrijven op zandgronden hebben de regeninstallatie nog steeds nodig. Valt het tegen met de neerslag vandaag en morgen, dan dreigt de droogte in deze gebieden echt weer toe te slaan.
In West-Nederland is bodemverdichting voorkomen juist het credo. Het is balanceren tussen het zekere voor het onzekere nemen en maaien, ook al veroorzaakt dat insporing, en wachten op nieuwe kansen. Want een eendagskuil maken van stengelig gras is na donderdag opnieuw goed mogelijk, aangezien de langste dag bijna op de kalender staat. Stengelig gras heeft al snel een drogestofpercentage van meer dan 40 procent, waardoor de broeigevoeligheid toeneemt.
Maïs in stengelstrekkingsfase
Het van oorsprong tropische gewas snijmaïs nadert de snelstrekkingfase. Dankzij het groeizame weer sluiten de rijen van de snijmaïs zich in hoog tempo. Zodra de maïsbladeren van de rijen elkaar raken, wordt het afgeraden om nog onderzaai toe te passen, vanwege het risico op plantbeschadiging door de zaaimachine.