Celstraffen tot vier jaar geëist tegen verdachten mestfraude Someren
Volgens de officier gaat het om bijna 100 miljoen kilo mest die tussen 2010 en 2014 is ‘weggepoetst’. „Mest die niet traceerbaar is, verdwenen is en waarbij een bedrag van om en nabij de 15 miljoen euro is gemoeid. Het OM kan dan ook niet anders dan spreken van zeer grootschalige mestfraude.”
Tegen de hoofdverdachte, een 48-jarige man uit gemeente Someren, eist het OM vier jaar onvoorwaardelijke celstraf. Tegen de overige zeven verdachten eist het OM achttien maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Tijdens de zitting werd ook een ontneming van het vermoedelijk crimineel verdiend vermogen aangekondigd.
‘Zwarte’ mest
De hoofdverdachte, zijn familieleden en zijn werknemers worden door het OM verweten dat zij meermalen valsheid in geschriften hebben gepleegd, mestregels hebben overtreden en zwarte mest in georganiseerd verband hebben witgewassen. Volgens het OM komt uit het onderzoek van de NVWA het beeld naar voren van een ‘groep verdachten die omwille van productie en geld verdienen het niet zo nauw neemt met de mestregels’.
„Op eenvoudige wijze worden de regels omzeild. Er wordt met de apparatuur gerommeld waardoor valse laad- en losmeldingen worden gedaan, de verplichte volgsystemen worden uitgeschakeld of gemanipuleerd, er wordt gebruikt gemaakt van ingewikkelde bedrijfsstructuren en katvangers, mestmonsters worden op grote schaal gemanipuleerd en uiteindelijk is niet of nauwelijks meer te achterhalen waar de miljoenen kilo’s mest zijn gebleven”, stelt de officier van justitie. De officier spreekt van een georganiseerde vorm van fraude.
„Ze faciliteerden vermoedelijk tientallen boeren om te frauderen met mest. Zij zorgen ervoor dat mestoverschotten worden weggewerkt en de boeren toch meer dan voldoende mest krijgen voor hun landbouwgronden. Maar wel met alle schadelijke gevolgen van dien”, aldus de officier van justitie. „Mestfraude tast niet alleen de natuur aan, maar jaagt de burger ook op kosten, omdat het reinigen van ons drinkwater door de toegenomen verontreiniging steeds duurder wordt. Daarnaast brengt het ongecontroleerd brengen van ‘zwarte’ mest op onze akkers grote risico’s met zich mee door de verspreiding van besmettelijke dierziekten met alle risico’s voor de volksgezondheid van dien.”
Derogatie
Volgens de officier schuwen de verdachten ‘weinig middelen om hun doel te bereiken’ en trekken zij zich niets aan van de gevolgen van hun gedrag voor hun omgeving. „Nederland kan de derogatie verliezen, aangezien er veel meer stikstof wordt gebruikt op landbouwgrond dan met de derogatie is toegestaan, waarmee boeren in andere Europese landen worden benadeeld. Indien dat gebeurt zijn de financiële gevolgen voor de Nederlandse agrarische sector niet te overzien.”
De zitting wordt op 21 juni en volgende week vervolgd met pleidooien van advocaten en verdachten. De rechtbank maakt daarna bekend wanneer zij uitspraak doet.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Openbaar Ministerie