Nieuw college draagt Limburgse veehouderij warm hart toe
In het nieuwe collegeprogramma onderstreept GS dat de landbouw een belangrijke drager is van de Limburgse economie en werkgelegenheid. Ze draagt haar dan ook een warm hart toe. Om hun toekomst zeker te stellen wijst GS erop dat agrarische ondernemers een aantal uitdagingen moet aangaan: economisch gerelateerde en maatschappelijke uitdagingen. Door internationale concurrentie, Europese en nationale regelgeving en veranderingen in klimaat en consumentengedrag zullen, volgens GS, boeren keuzes maken tussen schaalvergroting, verbreding, product- en/of productie-innovatie, nieuwe verdienmodellen, biologische productie en andere mogelijkheden.
Uitdagingen
Aan de andere kant zijn er maatschappelijke uitdagingen. Zo is er groeiende aandacht voor de omgevingskwaliteit rondom veehouderijen. Voor omwonenden en voor de natuur is het volgens GS van belang om emissies te beperken en daarmee overlast te verminderen. Ook wijst GS in haar collegeprogramma op de groeiende aandacht voor dierenwelzijn. Ze schetst daarbij het probleem dat de consument enerzijds zo goedkoop mogelijke producten wil kopen en tegelijkertijd een zo diervriendelijk en biologisch mogelijke productie wenst. 'Boeren staan voor de uitdaging om hiertussen een balans te vinden die recht doet aan beide belangen', aldus GS. Dit alles, in combinatie met de financiële aspecten, zorgt voor toenemende problemen bij de bedrijfsopvolging. GS zegt dat ze de Limburgse jonge boeren gaat stimuleren gebruik te maken van de rijksgarantieregeling voor opvolging door jonge boeren en het benutten van de beschikbare budgetten voor opleiding rondom overnameprocessen.
Veestapel
Inkrimping van de veestapel is voor GS geen doel op zich. Ze zegt te streven naar het terugdringen van emissies en het verbeteren van de omgevingskwaliteit rondom de intensieve veehouderij. Ze wil een meetbare afname van emissies rondom veebedrijven. Het real-time meten van emissies is daarbij een belangrijke stap om te komen tot doelvoorschriften, in plaats van middelvoorschriften. GS wenst niet af te wijken van de Europese emissienormen. Ze onderstreept dat ze kiest voor de uitvoering van het Uitvoeringsprogramma Vitale Veehouderij. Wen warme sanering van de varkenshouderij juicht ze toe. Om te kijken of een herrijking van de huidige Landbouw Ontwikkelings Gebieden (LOG’s) positieve effecten kan opleveren, gaat de provincie de functie en invulling van de LOG’s onder de loep nemen. De recente uitspraak van de Raad van State over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) is voor het nieuwe college aanleiding opzoek te gaan naar oplossingen die rekening houden met de belangen van alle betrokken.
Steun
Het college stelt dat ze ook in de toekomst wil zorgen voor een gunstig ondernemersklimaat voor de landbouw in Limburg. In hun zoektocht naar nieuwe en duurzame verdienmodellen en productiemethoden kunnen boeren rekenen op provinciale steun. Zo zal ze innovaties en verduurzaming van bestaande landbouw en kringlooplandbouw ondersteunen. In die sectoren waarbij biologische landbouw economisch realistisch is gaat zij biologische landbouw en het werken met korte ketens stimuleren.
Natuur
Het provinciebestuur wil de opgaven op het gebied van natuur, water, landbouw en landschap integraal aanpakken. Door een integrale aanpak met aandacht voor water-, lucht- en bodemkwaliteit, biodiversiteit, dierenwelzijn en voedselkwaliteit denkt het college veel effectiviteit en efficiëntiewinst te kunnen behalen. Daartoe gaat ze aan deze integrale en gezamenlijke aanpak een stevige impuls. In haar collegeprogramma ‘Vernieuwend Verbinden’ roept ze boeren op ook een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van natuur en landschap. Burgers en (toeristische) bedrijven gaat ze uitdagen om bij te dragen aan het beheer van het landschap. Initiatieven op dit gebied is het college bereid initiatieven te ondersteunen. Concreet denkt ze daarbij aan bijvoorbeeld een landschapsfonds. Verder spreekt ze de ambitie uit om binnen twee Statenperiodes 1 miljoen bomen in Limburg te planten.