Zuidelijke provincies keren minste vergoeding voor faunaschade uit
Alle provincies samen hebben vorig jaar ruim vijf miljoen minder euro aan tegemoetkomingen voor faunaschade uitgekeerd dat het jaar ervoor. In totaal keerden provincies in 2018 23 miljoen euro aan schadevergoeding uit.
Door de verhoging van het eigen risico bij schade door ganzen in Friesland, krijgen boeren minder tegemoetkoming van de provincie. BIJ12 verklaart de daling van de uitbetaling door provincies door het koude voorjaar en de droge zomer, waardoor er voor ganzen minder gras was om te eten.
Zuid-Nederland
Van de zuidelijke provincies betaalde Noord-Brabant het minste aan grondeigenaren die faunaschade hadden gemeld. Slechts een kleine twee ton werd daar uitgekeerd. Limburg betaalt 493.993 euro aan grondeigenaren met faunaschade. Zeelandse grondeigenaren ontvingen het meeste, namelijk ruim negen ton.
BIJ12 heeft ook in kaart gebracht welke gewassen landelijk het meeste schade hebben geleden door fauna. Op nummer 1 staat grasland, waar voor meer dan 20 miljoen euro aan schade werd veroorzaakt. Daarna volgen wintergraan (643.655 euro), peer (550.714) en snijmaïs (481.862 euro).
Veroorzakers
De grauwe gans is de grootste kostenpost; deze vogel veroorzaakte in Nederland voor ruim 10 miljoen euro aan schade. De brandgans (5,7 miljoen), kolgans (3 miljoen) en rotgans (1,1 miljoen) volgen hun soortgenoot op. Verder zijn het de smient, mees, wild zwijn, das, edelhert en knobbelzwaan die schade veroorzaken. De wolf is een nieuwe schadeveroorzaker, maar is niet in de top tien geëindigd. In totaal werd er in 2018 bijna 36.000 euro schadevergoeding toegekend aan veehouders die schade hebben geleden door de wolf.