Aanhoudend hittestress door warmte die nooit ver weg is
Het KNMI berekent slechts 10 mm regen de komende 14 dagen. Weliswaar wordt de hitte na komend weekend dankzij aanvoer van bewolking van de Noordzee net als afgelopen dagen weer getemperd, maar de hitte is nooit ver weg.
Dode varkens
In de loop van de volgende week loopt de maximumtemperatuur waarschijnlijk weer op naar waarden tussen de 25-30 graden, meerdere dagen. Wel koelt het in de nachten waarschijnlijk aanzienlijk af, in tegenstelling tot begin deze week en komend weekend.
De gevolgen van de hittegolf worden zichtbaar. De Vlaamse Gezondheidsdienst voor Dieren meldt aanvoer van dode varkens, waarschijnlijk vanwege de hitte. Ook de Nederlandse Gezondheidsdienst voor Dieren benoemt het probleem van zware varkens die door hittestress het loodje kunnen leggen.
Contrast met de kustgebieden
Het contrast met de weersomstandigheden in West- en Noord-Nederland is deze maand uitzonderlijk groot. In de Kop van Noord-Holland is de maand juni gemiddeld 3 graden minder warm verlopen dan op de Noord-Limburgse zandgronden, waar het KNMI meetstation in Arcen hoogstwaarschijnlijk een uitzonderlijk hoge gemiddelde juni etmaaltemperatuur van 19,5 graden gaat registreren. Terwijl de neerslagprognose de agrarische sector in de kustgebieden dankzij de verkoelende werking van de Noordzee geen zorgen hoeft te baren, dreigt op de zandgronden langs de Duitse grens in Limburg net als vorig jaar aanzienlijke droogteschade.
Mais gegroeid tot schouderhoogte
Op veruit de meeste plaatsen in Zuid-Nederland is juni dankzij overvloedige regenval echter een zeer groeizame maand geweest. Veehouders melden al meer kuilgras te hebben geoogst dan in heel in 2018. Zolang de voorraad strekt kan er op deze bedrijven dag en nacht worden geweid. De snijmais heeft overal volop geprofiteerd van het hoogzomerse weer, ook in regio’s waar er niet veel regen viel. Veevoercoöperatie Agrifirm meldt dat op haar meetlocatie in het Brabantse Esch bij Boxtel de snijmais 60 centimeter groeide in een week tijd. Er zijn zelfs percelen waar de mais al tot schouderhoogte reikt. Door het hoogzomerse weer duurt het niet lang meer voordat het eerste nieuwe graanstro in de handel beschikbaar komt.