ZLTO gefrustreerd over ‘framing over landbouwgif’ door dagbladen
„Naast een tendentieuze kop, kloppen de feiten gewoon niet. Dat frustreert enorm”, aldus bestuurder Adrie Bossers op de website van ZLTO. In het artikel van AD - en andere gelieerde sites - wordt geschreven dat glyfosaat de grote bedreiger is van het drinkwater en dat het nog te vaak wordt aangetroffen in grond- en oppervlaktewater. De krant stelt dat de landbouw de veroorzaker is van dit probleem. ‘De drinkwaterkwaliteit in Nederland loopt gevaar doordat boeren nog altijd volop landbouwgif gebruiken. Beloftes van het kabinet om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen terug te dringen, worden niet waargemaakt’, zo schrijft de journalist.
Volgens de regels
„We kijken met zorg naar dit soort berichtgeving. Het impliceert dat we het allemaal niet goed doen. Dat maakt je als teler heel kwetsbaar”, aldus Bossers. „Rond het gebruik van glyfosaat is de laatste jaren veel maatschappelijke onrust en commotie ontstaan, meestal veroorzaakt door emotie. Maar het middel is twee jaar geleden door de EU gewoon toegelaten, dus we mogen ervan uitgaan dat we het op een veilige manier kunnen toepassen. We hebben de plicht om hier op een goede manier mee om te gaan en dat doen we ook.”
Ook Drinkwaterbedrijf Water herkent zich niet in de berichtgeving, dat zegt specialist Water Johan Elshof van ZLTO. „Sterker nog, in de grondwaterbronnen van Brabant Water wordt glyfosaat in niet aangetroffen. Dit zal bij Vitens (Zuid-Gelderland) en Evides (Zeeland) niet anders zijn.”
Niet wegkijken
Bossers ontkent echter niet dat er nog problemen zijn met het gebruik van glysfosaat. „Daar moeten we nog verbeterslagen maken en daar zijn we ook volop mee bezig”, aldus de ZLTO-bestuurder. „Bijvoorbeeld met het project Schoon Water, dat al jaren loopt in Brabant en Zeeland. We maken daarin flinke vorderingen met het terugdringen van het gebruik en de uitspoeling van gewasbeschermingsmiddelen.”
„Bij niet-kerende grondbewerking is het effect op de bodem en het milieu zelfs minder belastend, omdat je dan voorkomt dat je in een later stadium herbiciden moet toepassen. Los daarvan; het middel wordt niet alleen gebruikt in de landbouw, maar ook op sportvelden en door particulieren.”