Graanoogst en beregening op volle toeren door aanhoudende droogte
Ondanks de gematigde temperaturen neemt de droogte dagelijks toe. Het is mogelijk dat het juiste vochtgehalte om graan te dorsen wel is bereikt, maar de korrels nog groen zijn. Als dat gebeurt moeten er kosten gemaakt worden om na te drogen, waarschuwt coöperatie CZAV. Niet alleen in Nederland vervroegt de recordwarme junimaand de graanoogst. In grote delen van Europa werden records verbroken. De hitte in grote delen van Europa heeft tot gevolg dat de Europese Commissie de opbrengstverwachting van met name laat gezaaide tarwe verlaagde van 143,8 miljoen ton naar 142,3 miljoen ton, meldt het marktanalyse bureau De Vries en Westermann.
Hollands stapelwolken weer
Weliswaar is het vrijwel zeker dat de hitte de eerstkomende 14 dagen niet terugkeert, maar neerslaggebieden van betekenis verschijnen er ook niet op de weerkaarten. Deze week is het in Scandinavië wel regenachtig, maar de invloedssfeer van deze regengebieden reikt niet tot Nederland. Bij ons blokkeert een hogedrukgebied boven de Britse eilanden aanvoer van regenweer. Rondom het hogedrukgebied waait de wind uit westelijke tot noordelijke richtingen, waarbij perioden met zonneschijn regelmatig worden afgewisseld door wolkenvelden of stapelwolken. De maximumtemperatuur schommelt in de bandbreedte tussen de 18 graden in het noorden tot en met 23 graden in het zuiden. Komt de wind uit het westen, dan wordt het iets warmer, waait de wind uit het noorden, dan is het frisser. ’s Nachts kan de temperatuur onder de 10 graden zakken.
Water bij de mest
In de weidegebieden van West-Brabant, Zuid-en Noord-Holland en in Friesland is op veel plaatsen de derde snee gras gemaaid, dankzij soms overvloedige regenval in de eerste drie weken van juni. Het is gezien de weersverwachting zonder regen van betekenis aan te raden om mest verdund met water aan te wenden. Anders bestaat de kans dat het gras verbrandt en er veel stikstof vervluchtigt.