Lancering Land van Cuijk kroket bij Boert Bewust opening
Na het grote succes van de Land van Cuijk burger die in juni 2018 is gelanceerd, zijn nu de Land van Cuijk kroket en -bitterballen gelanceerd. Twee ambachtelijke snacks met als hoofdingrediënt Hereford rundvlees. Mat en Miriam van den Broek houden in het Brabantse Wanroij een vijftigtal Herefordrunderen. Het vlees zetten ze af via boerderijwinkels en cateringbedrijven.
Streekproduct
Het Hereford vlees is gemarmerd en mals met de goede vetten. „Na 36 maanden is het vlees het allerlekkerst en gaan de koeien en ossen naar een slager, een kilometer of vijf hiervandaan. Tot die tijd hebben de koeien een goed leven. De kalveren worden hier geboren en blijven hier in de koppel tot ze geslacht worden”, legt Mat uit. Het voer komt uit de regio.
Drie jaar geleden startte Van den Broek met huisverkoop. Duurdere delen van de koe zijn moeilijker verkoopbaar en zo kwamen ze op het idee voor de streekproducten. Voor de hamburgers en kroketten gebruiken ze alle delen van de koe. Dat maakt de burger mals en de kroket goed gevuld. „De verkoop van de burger loopt prima. Zeker nu in de barbecuetijd. We bieden op onze vergaderlocatie ook aan dat bezoekers als lunch hun eigen hamburger bakken, dat vinden ze geweldig”, zegt Miriam. Dit jaar hebben ze vier runderen geslacht en zelf afgezet. Het doel is twaalf koeien per jaar te slachten. „We laten het vlees seizoensgericht verwerken; nu meer barbecuevlees, in de winter meer hachee”, zegt Miriam.
Land van Cuijk Boert Bewust
In het Boertel van familie Van den Broek werd vorig jaar Land van Cuijk Boert Bewust opgericht, de zesde streek van Boert Bewust in Nederland. De onthulling van het bedrijfsbord bij de verbouwde rundveestal was zaterdag 29 juni. Martien Bos van het Smaakcentrum Land van Cuijk opende het bord. „Veel burgers weten niet wat er achter de stalmuren gebeurt. Innovaties gaan dermate snel en die moeten we aan de kinderen, onze toekomst, laten zien. Boert Bewust is daarvoor een supergaaf initiatief.” In het Smaakcentrum geeft Bos kookles aan 1.500 kinderen in de regio en leert hen over voeding en de herkomst daarvan. Hij werkt daarvoor samen met Land van Cuijk Boert Bewust voor het bezoeken van boerenbedrijven.