Eerste onttrekkingsverboden van Brabantse Delta ingesteld
De droge zomer van 2018, het droge voorjaar en de weersverwachting voor de komende tijd zijn reden voor het Brabantse waterschap om maatregelen te treffen. Het waterpeil in de genoemde stroomgebieden is onder kritieke normen gezakt, waardoor het waterschap genoodzaakt is om een onttrekkingsverbod in te stellen. Een te lage waterstand kan leiden tot schade aan oevers en kaden, daarnaast stijgt de kans dat planten en dieren in watergangen sterven.
Voor de overige gebieden van Waterschap Brabantse Delta geldt nog geen onttrekkingsverbod. Wanneer de omstandigheden het toelaten, trekt het waterschap de drie verboden in. Tot die tijd controleert het waterschap op naleving van het verbod; middels surveillance per auto en soms ook vliegtuigen.
Maatregelen
Brabantse Delta probeert in de hoger gelegen gebieden water vast te houden door de stuwen omhoog te zetten en in lagere gebieden de sluizen open te zetten. De hele winter zijn de stuwen hoger ingesteld. Daarnaast heeft het waterschap samen met boeren gekeken wat er gedaan kan worden om water lokaal vast te houden. Daaruit is begin dit jaar de actie ‘Drempels tegen droogte’ gekomen, waarbij boeren op de hogere zandgronden planken in sloten zetten om te voorkomen dat water wegloopt.
Het waterschap vindt dat er meer aanvullend onderzoek nodig is naar de huidige werkwijze, als het gaat om bijvoorbeeld het inlaten van water uit rivieren. Daarnaast wordt er gekeken naar de criteria voor het instellen of opheffen van de onttrekkingsverboden.
Via deze digitale kaart is de actuele situatie in het werkgebied van Brabantse Delta te bekijken.