‘Teeltplan meer afstemmen op wijzigend klimaat’
De extreem droge zomer van 2018 gevolgd door de huidige droogte tonen volgens agrariër en dagelijks bestuurslid van het Waterschap Limburg Har Frenken aan dat het hoognodig is serieus te gaan nadenken over extra droogtemaatregelen. Na het jaar 2016 met extreem veel neerslag volgde 2018 en tot nu toe ook 2019 met extreme droogte. De gevolgen zijn duidelijk zichtbaar. Het grondwaterpeil is gezakt, waardoor aanzienlijk minder kwelwater uit de grond komt. Hierdoor staan tal van beekjes momenteel (bijna) droog. Door het neerslagtekort kondigde het waterschap al begin juni voor de hele provincie een onttrekkingsverbod af. Boeren mogen bij zo’n verbod geen water meer uit de beken halen. Dit verbod is ook van kracht in Zuid-Limburg. Voorheen speelde dit nooit in het zuidelijke deel van Limburg.
Mogelijk meer maatregelen
Gaan zich vaker langdurige droogte periodes voordoen, dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor onder meer landbouw, industrie en natuur. Het waterschap onderzoekt nu samen met de provincie in het LiWa project de mogelijke impact van vaker terugkerende droogteperioden. Medio september verwacht het waterschap hierover meer duidelijkheid te kunnen verschaffen. Vooruitlopend hierop stelt Frenken dat er, naast een langdurig onttrekkingsverbod en het plaatsen van meer stuwen, nog meer maatregelen noodzakelijk zullen zijn.
Klimaatbestendig teeltplan
Bij het opstellen van het teeltplan dienen boeren meer rekening te gaan houden met het klimaat. „De teelt van bepaalde gewassen in bepaalde gebieden wordt steeds moeilijker”, denkt Frenken. „Worden de klimatologische omstandigheden in Limburg vergelijkbaar met die in Zuid-Frankrijk, dan zullen boeren zich moeten afvragen of de teelt van bepaalde gewassen nog wel zin heeft.” Als voorbeeld wijst Frenken naar de bonenteelt op hogere droogtegevoelige zandgronden. „Die moet je acht keer beregenen en vervolgens keurt de conservenfabriek de bonen alsnog af. Dan zul je toch moeten afvragen of dat wel de juiste plek is voor die teelt. Mogelijk is zo’n perceel beter geschikt voor de teelt van prei. Dit wintergewas beschikt op die percelen in het najaar en de winter normaliter wel over voldoende vocht.”