Brabant: ‘Vergunningverlening stikstof begint weer in september’
De provincie Noord-Brabant zet al langere tijd in op natuurbehoud en natuurversterking in combinatie met ruimte voor economische ontwikkeling. Gedeputeerde Rik Grashoff (Natuur, Water en Milieu): „Verduurzaming zorgt ervoor dat natuur en economische ontwikkeling hand in hand kunnen gaan. Er komen steeds meer innovaties die de uitstoot van ongewenste stoffen, zoals stikstofverbindingen, bij de bron aanpakken. Die innovaties komen niet alleen voort uit de technologische know how en de ondernemersmentaliteit in Brabant, maar ook uit een gezamenlijk besef dat de waardevolle leefomgeving beschermd moet worden.“ De provincie heeft een taskforce ingesteld, met als taak om voor projecten van groot provinciaal belang zo snel mogelijk oplossingen te vinden. Deze taskforce treedt in contact met de initiatiefnemers om de mogelijkheden te bespreken.
Vergunningaanvragen
Vanwege de uitspraak van de Raad van State over het PAS liggen veel vergunningsaanvragen en –procedures momenteel stil. De provincie erkent het effect hiervan op initiatiefnemers in alle sectoren in Nederland, inclusief Brabant, en zet zich als PAS-partner landelijk dan ook sterk in om een oplossing te vinden voor deze impasse. De provincie informeert andere overheden in Brabant over de actuele ontwikkelingen. Daarnaast informeren de provincie en gemeenten vergunningsaanvragers tijdig, duidelijk en zo volledig mogelijk, hoewel er op dit moment nog veel onbekend is.
Een belangrijk instrument om de stikstof-effecten op natuurgebieden in kaart te brengen moet op basis van de uitspraak van de Raad van State aangepast worden. De verwachting is dat dit systeem, Aerius genaamd, 1 september weer bruikbaar is. Tot die tijd kunnen ondernemers geen berekening van stikstofdepositie uitvoeren die nodig is voor vergunningsaanvragen. In het bijzonder de Brabantse veehouderij heeft hier last van omdat een deel van de veehouders voor 1 januari 2020 een vergunbare aanvraag moet hebben ingediend om hun stallen aan te passen aan strengere milieueisen voor stikstof. Gedeputeerde Staten zullen aan Provinciale Staten voorstellen om veehouders daarom drie maanden extra tijd te geven, tot 1 april 2020, voor het indienen van de vergunningsaanvragen. Dit uitstel is eenmalig. De provincie adviseert veehouders met klem om de voorbereiding van de vergunningaanvraag tijdig te starten.
Compenseren stikstofuitstoot
De verwachting is dat rond 1 september het proces van vergunningverlening weer op gang komt. Vergunningen voor initiatieven kunnen dan verleend worden als gezorgd wordt voor reducerende maatregelen, zodat de stikstofuitstoot wordt verminderd. Voor die bedrijven waar dat niet mogelijk is wordt een beleidslijn uitgewerkt die naar verwachting dit najaar gereed is. De strekking daarvan is dat een vergunning onder voorwaarden verleend worden als de toename van stikstofuitstoot wordt gecompenseerd door het verminderen van stikstofuitstoot elders. Voor projecten met een groot publiek belang bestaat daarnaast de mogelijkheid om, op basis van een specifieke toets, zo’n project met extra stikstofuitstoot toch te realiseren, als daar voldoende natuurcompensatie tegenover staat.
Landelijke vervanger PAS
De provincie is ervan overtuigd dat een landelijke vervanger voor het PAS, waar nu aan gewerkt wordt, sterk zal inzetten op verduurzaming in alle economische sectoren. Alleen zo komt er een houdbaar systeem voor economische ontwikkeling met behoud van de waardevolle natuur. Grashoff: „Zo’n nieuw systeem zal ongetwijfeld overgangsproblemen met zich meebrengen. Toch ziet de provincie dit met vertrouwen tegemoet omdat het goed aansluit bij het al eerder ingezette beleid van de provincie.”
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: GroenLinks
Bron: Provincie Noord-Brabant