Forse tripsdruk in Zuid-Nederlandse zaai-uien
Er is momenteel sprake van een zeer forse druk van trips in zaai-uien. Vooral in Zuid-West Nederland signaleren telers een forse druk. Uientelers krijgen het advies zeer alert te zijn op de aanwezigheid van trips en tijdig een bestrijding uit te voeren. Volgens Emile Steins, van Steins Gewasverzorging uit het Limburgse Arensgenhout, kampen ook op de Limburgse uienpercelen momenteel met een hoge tot zeer hoge tripsdruk. „We zijn momenteel in de avond- en nachtelijke-uren volop tegen trips aan het spuiten. In de uienpercelen met een lichte druk gebruiken we Batavia en in percelen met een hoge druk combineren we Batavia met Tracer.” Wat Steins opvalt is dat de tripsdruk ook op de beregende percelen erg hoog is. „Zelf heb ik de indruk dat juist in de beregende percelen de tripsdruk momenteel hoger is dan in de onberegende.” Dit staat dus haaks op wat normaliter wordt aangenomen dat door beregening het aantal trips afneemt.
Zuid-West Nederland
Momenteel worden ook Zeeuws-Vlaanderen, Schouwen-Duiveland en delen van West-Brabant volop door een tripsplaag getroffen. Op Twitter meldt William Brooymans uit het West-Brabantse Nieuw Vossemeer dat de tripsdruk in zijn zaai-uien momenteel ongekend hoog. Dit ondanks beregenen en het toepassen van inmiddels drie een bestrijdingen.
Advies
Uientelers krijgen het dringende advies om hun uienpercelen te blijven controleren op de aanwezigheid van trips. Zeker bij de huidige weersomstandigheden. Immers trips voelt zich opperbest bij warm en droog weer. Het aantal tripsen in het gewas kan dan explosief stijgen. Bij zeer goede (warme/droge) omstandigheden kan 1 trips 300 eitjes leggen. De tijdscyclus voor het opbouwen van een populatie gaat dan van 30 naar 10 dagen. In uien veroorzaakt de tabakstrips (bruin/gelig) de meeste schade, graantrips (zwart) veroorzaakt in de uien geen tot weinig schade.
Bestrijding
Spuiten tegen trips is noodzaak. Echter dit heeft alleen zin als het gewas het middel ook opneemt. Zolang loofgroei aan de orde is kan Batavia de unieke werking op larven van trips blijven geven. Het middel moet, aldus Bayer Agro, na opname via de sapstroom van het gewas getransporteerd worden naar het groeipunt, daar waar de meeste larven zich schuilhouden. Op de vroege percelen zaai-uien, waar mogelijk van nieuwe loofgroei amper nog sprake is dient, kan de aanwezige tripsdruk met een ander lokaal-systemisch middel te lijf worden gegaan. Tracer is ook een effectieve insecticide voor de bestrijding van trips. Tracer grijpt in op het zenuwcentrum van gevoelige insecten. Deze insecten raken ‘overprikkeld’ en gaan na korte tijd dood. Daarmee bezit Tracer een sterke knock-down werking.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen
Bronnen: Twitter, Eigen verslaggeving, Bayer CropScience