AH aardappeltelers voorzien percelen van bloemrijke akkerranden
Afgelopen jaar ondertekenden Albert Heijn (AH), Natuurmonumenten, CLM en de vaste AH-aardappeltelers (via Nedato en Agrico) een samenwerkingsovereenkomst gericht op het bevorderen van de biodiversiteit op de akkers. In een persbericht steekt AH de loftrompet over haar aardappeltelers. „Ze leveren niet alleen aardappelen, maar zorgen ook voor natuur en biodiversiteit.” De telers zijn de samenwerking gestart met het inzaaien van akkerranden met mengsels van bloemen en kruiden. Momenteel staan deze in bloei en trekken veel soorten insecten en vogels aan. Via deze weg hebben in de provincies Flevoland, Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland 35 aardappeltelers ruim 20 km akkerrand ingezaaid. De akkerranden staan momenteel in bloei met geurende kruiden, grassen en zomerbloemen. In een gezamenlijk persbericht zeggen AH en Natuurmonumenten blij te zijn met deze zorg van haar aardappeltelers.
Meerdere doelen
Door de aanleg van de bloemrijke akkerranden en verbetering van de biodiversiteit verbetert volgens het CLM ook de waterkwaliteit, stimuleert de groei van het aantal akkervogels (patrijzen), bijen, vlinders en hommels en vergroot de aanwezigheid van het aantal natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes. Daarnaast vormen de randen een verfraaiing van het landschap.
Natuuradvies
In het kader van deze samenwerking gaan boswachters en ecologen van Natuurmonumenten met de telers in gesprek over hoe zij op de natuur op hun bedrijf een handje kunnen helpen door het inzaaien van akkerranden. CLM onderzoekt en adviseert de akkerbouwers welke mogelijkheden er naast de akkerranden verder zijn om de biodiversiteit op en rondom de landbouwpercelen te vergroten. In eerste instantie valt daarbij te denken aan eenvoudige maatregelen zoals een biodiverse erfbeplanting, nestkasten voor roofvogels en uilen, bijenhotels en vleermuiskasten.
Vergoeding
Of en zo ja AH de deelnemende telers een toeslag betaalt voor hun extra inzet blijft onduidelijk. Desgevraagd zegt een woordvoerster van AH over een financiële compensatie geen uitspraak te kunnen doen. Zij geeft aan dat AH en haar vaste aardappeltelers een eigen protocol hanteren. „Hierin werken we ook samen met Natuur & Milieu. Deze samenwerking houdt in dat we bijvoorbeeld afspraken maken over het bestrijdingsmiddelengebruik. Wij hebben jarenlange samenwerkingen met onze telers. In deze samenwerkingsovereenkomsten maken wij naar ieders tevredenheid afspraken. Deze afspraken hebben onder andere betrekking op: afname, volume en uiteraard betaling. Het betreft allemaal persoonlijke overeenkomsten. Inhoudelijk kunnen we hier niet dieper op ingaan.” Daarbij wijst ze erop dat de uiteindelijke prijs van een product, dus ook van aardappelen, afhankelijk is van meerdere factoren zoals: beschikbaarheid, kwaliteit, herkomst, verpakking, transport en de marktprijs.
1.000 euro Planet Proof toeslag
Navraag bij Nedato, één van de AH aardappelleveranciers, leert dat akkerbouwers die de consumptieaardappelen telen onder de vlag van het Planet Proof keurmerk een toeslag ontvangen van 1.000 euro per hectare. Dit ter compensatie van de extra kosten die gepaard gaan met de strengere teeltvoorwaarde en de lagere hectare-opbrengst door de aanleg van deze akkerranden. De bloemrijke akkerranden zijn voor de Planet Proof telers een optie om extra punten te vergaren. Nedato wil deze vergoeding aan haar telers terugverdienen via een hogere prijs bij haar afnemers. Door de vakantieperiode was niet te achterhalen of dit ook daadwerkelijk (bij AH) het geval is.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Albert Heijn
Bronnen: Albert Heijn, Eigen verslaggeving