Boeren mogen geen water uit Kanaal van Deurne en Helenavaart onttrekken
Volgens het waterschap kunnen de Peelvenen (Deurnsche Peel, Groote Peel en De Bult) door de hoge temperaturen en daaraan gekoppelde lage waterstanden onherstelbaar beschadigen. De sloten en beken rondom de Peelvenen hebben een stabiel waterpeil nodig.
Een stabiel waterpeil zorgt voor voldoende tegendruk zodat het water in de Peelvenen niet wegloopt. ‘Gezien de huidige weersverwachtingen en warmte is het nodig om het water in het gebied rondom de Peelvenen anders te verdelen. Het resultaat is dat er naar andere sloten en beken in de omgeving minder water gestuurd wordt’, schrijft Aa en Maas.
Verdringingsreeks
Bij ernstige watertekorten hanteren Brabantse waterschappen een verdringingsreeks om het beschikbare zoet water te verdelen, zie afbeelding. De Peelvenen vallen in Categorie 1.
Drinkwater vee
Het waterschap kondigde 7 juni al een algeheel onttrekkingsverbod af voor het onttrekken van oppervlaktewater voor het werkgebied ten zuiden van de lijn ’s-Hertogenbosch – Nuland – Herpen. Het Kanaal van Deurne en de Helenavaart zijn daar sinds 26 juli bijgekomen. Het betreft een algeheel onttrekkingsverbod met uitzondering van drinkwater voor vee, het onttrekken via een regelbaar drainagesysteem en het blussen van branden.
Het waterschap stelt dat het verbod niet alleen van toepassing is voor de agrarische sector maar dat het besproeien van tuinen en sportvelden met water uit een sloot of beek ook verboden is.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ellen Meinen, Waterschap Aa, Maas