Video: Limburgse arenstripper nu ook actief in België
Mogelijk is Widooie (ten westen van Tongeren) het enigste gebiedje in België waar nog enkele korenwolven vertoeven. Net als in Nederlands Limburg, moet ook de Belgische overheid dit knaagdiertje beschermen, c.q. maatregelen nemen gericht op het versterken van de populatie. Daarbij kijken ze nadrukkelijk ook naar de ontwikkelingen in Nederland. In dit kader vroegen ze loonwerker Hartmann uit Maastricht om met zijn arenstripper enkele tarwepercelen te komen oogsten. Afgelopen week toog Hartmann met de van de arenstripper voorziene combine naar Belgisch Limburg. Met succes. Graan oogsten met de arenstripper past goed in het korenwolfbeheer, zagen de Vlaamse verantwoordelijken. „Dit jaar hebben we daar circa 20 ha geoogst. Komend jaar willen ze het areaal uitbreiden”, aldus Henny Hartmann.
Link naar verslag TVL van oogst in Tongeren :
Bedekking
De arenstripper haalt alleen de tarwekorrels uit de aar. De stengels, inclusief de aar, blijven tot eind augustus staan om de korenwolf extra dekking te bieden en zo de mogelijkheid te creëren de populatie uit te breden. Eind augustus mag de akkerbouwer de stengels met lege aar maaien om deze vervolgens tot stro te persen.
Meerdere typen maaidorsers
De arenstripper kan op diverse typen maaidorsers worden geplaatst. Naast loonwerker Hartmann, met zijn Case combine, gebruiken ook de loonwerkers Timmers uit Schimmert en Cerfontaine uit Berg en Terblijt de arenstripper op hun Claas combines. Het gezamenlijk gebruik is een van de voorwaarden die de provincie stelde aan het verlenen van een subsidie van 50 procent.
100 ha
In juli 2017 nam Hartmann de arenstripper, met een werkbreedte van ruim 9 meter, in gebruik. Hij kwam pas aan het eind van de oogst beschikbaar, daardoor bleef de inzet vorig jaar beperkt. Dit jaar is de arenstripper op circa 100 ha ingezet. „ Momenteel ligt er 1,5 dag werk voor de arenstripper te wachten.Het betreft enkele boeren die vooraf dachten met hun eigen combine de tarwe rond 26 augustus te kunnen oogsten. Door de vroege afrijping en het wisselvallig weer bestaat nu de kans op schot. Voor hun reden alsnog te kiezen voor de oogst met de arenstripper. De hectareopbrengsten zijn gelijk aan gangbaar geoogste graanpercelen. „Het strooiverlies met de arenstripper is gelijk aan het strooiverlies bij het oogsten met een gangbare combine”, spreekt Hartmann uit ervaring.
Vergoeding
Akkerbouwers die op hun graanpercelen met een korenwolfpakket de oogst uitstellen tot eind augustus of kiezen voor het oogsten met de arenstripper, ontvangen hiervoor een vergoeding van ruim 600 euro/ha. Boeren die aan de oude (aflopende) regeling deelnemen, waarbij zij het graan in zijn geheel niet oogsten, ontvangen een vergoeding van ruim 2.200 euro.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen, TVL Belgisch Limburg
Bronnen: Eigen verslaggeving, PIBO-Campus, TVL Belgisch Limburg