Verdrievoudiging Nederlandse varkensmestaanvoer in Duitse regio blijkt halvering
Afgelopen week was er plotseling (politieke) opschudding in de Duitse regio Euskirchen (ten zuiden van Keulen). Aanleiding waren berichten in de media die stelden dat de import van Nederlandse drijfmest naar Euskirchen binnen een jaar tijd meer dan verdrievoudigd zou zijn. De bron was een cijfermatige reactie van de deelstaatregering van Noord-Rijn Westfalen (NRW). Na een kritische analyse van de cijfers door de Landwirtschaftskammer (LWK) NRW ging de storm weer snel liggen.
Foute interpretatie
Een foute interpretatie van cijfers afkomstig uit het digitale Nederlandse mestdossier, waartoe de autoriteiten uit NRW ook toegang hebben, bleek de oorzaak van de storm. In dit dossier registreren de Nederlandse veehouders hoeveel mest en naar wie ze deze naar het buitenland exporteren. Daarbij vermelden zij steeds het eerste (formele) ontvangstadres. De controle op het verdere gebruik van de mest is de verantwoordelijkheid van de Duitse autoriteiten. En daar ging het mis.
Halvering Nederlandse mest
De plotseling zeer sterk gestegen importen van Nederlandse mest in de regio Euskirchen in 2018 blijken niet het gevolg van een veel grotere toepassing van de mest, maar de overname van de mesttransporten van een bedrijf uit Nederrijn door een transportbedrijf uit de regio Euskirchen. In 2018 importeerde dit bedrijf in totaal 66.538 ton Nederlandse mest in het district Euskirchen. Het grootste deel exporteerde dit bedrijf vervolgens naar andere regio’s in NRW en Rijnland-Palts. Deze export van 57.735 ton varkensdrijfmest en 3.652 ton gistresiduen uit biogasinstallaties, heeft dit bedrijf vastgelegd in het officiële registratieprogramma. Bij de presentatie van de cijfers werd deze export niet mee genomen. In plaats van een verdrievoudiging van de mestimport naar Euskirchen is juist sprake van een halvering. In 2018 werd in totaal 29.044 ton Nederlandse mest op de akkers in de regio Euskirchen aangevoerd. Volgens de LWK is dit 27.555 ton (ongeveer 50 procent) minder dan in 2017.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen
Bron: Landwirtschaftskammer Nordrhein-Westfalen