‘De stap naar het direct leveren aan een supermarkt is redelijk lastig’
Er liggen meer streekproducten in supermarkten dan op het eerste gezicht lijkt. Dat zegt Jan Willem van der Schans, onderzoeker aan Wageningen University en Research en specialist op het gebied van voedselketens.
Korte Ketens
„Een paar jaar geleden is onderzoek gedaan naar de weg die melk uit Midden-Delfland aflegde van boer tot aan supermarkt. Het bleek dat veel melk in supermarkten in Rotterdam via de fabriek op het industriegebied Spaanse Polder uit Midden-Delfland komt. Uit de regio dus, zonder dat dit zichtbaar was. Er zijn al veel bestaande korte ketens in Nederland die niet als zodanig worden geprofileerd.” Van der Schans reageert desgevraagd op de brief die minister Carola Schouten van LNV vorig week aan de Tweede Kamer stuurde. Daarin kondigde ze aan zich te willen inzetten om meer streekproducten in de supermarkten te krijgen.
Omslag in denken
De WUR-onderzoeker merkt dat in Nederland de interesse voor korte ketens toeneemt. „Nederland deed in tegenstelling tot veel andere Europese landen jarenlang niets op het gebied van korte ketens, maar nu is het een thema geworden. In Nederland wordt onder korte keten vooral het rechtstreeks contact tussen boer en consument verstaan. In de rest van Europa mag daar één schakel tussen zitten. Maar ik merk dat ook in Nederland meer wordt nagedacht over de rol van de tussenschakel.”
Lees meer over streekproducten in de komende editie van Stal & Akker, die verschijnt op zaterdag 17 augustus. Nog geen abonnee? Vraag hier een gratis proefnummer aan.