FvD: ‘Omgevingsvergunning voor zonnepanelen op daken'
Steeds meer schuur- en staldaken zijn voorzien van zonnepanelen. Soms ettelijke honderden. Na het instorten van een deel van de tribune in het AZ stadion in Alkmaar is plotseling de vraag actueel of de daken, waarop de zonnepanelen liggen, wel over voldoende draagkracht beschikken. Verzekeraar Interpolis adviseert boeren, die overwegen om zonnepanelen op hun schuur- of staldak te laten leggen, vooraf een bouwkundig constructeur te laten berekenen of het dak hiertoe wel geschikt is en of het niet eerst extra verstevigd moet worden. Als leidraad dient de NEN 7250 te worden genomen. Deze vermeld de richtlijnen voor de belasting op en als gevolg van een PV-installatie.
Staldaken
Naar aanleiding van het gebeuren in Alkmaar stelt de provinciale FvD-fractie vragen aan GS over hoe het met de veiligheid van de vele Brabantse dakconstruties is gesteld na de plaatsing van zonnepanelen. En hoe het toezicht daarop verloopt. Ze acht het niet onmogelijk dat op nog veel meer locaties hetzelfde probleem kan gaan voordoen als in het AZ stadion. Onder andere door de grote stimulans, subsidies vanuit de provincie en bij boeren door o.a. stimuleringsacties van FrieslandCampina, Agrifirm en Essent, zijn inmiddels veel (stal-)daken in Noord-Brabant voorzien van zonnepanelen. Deze zijn veelal vergunningsvrij aangebracht. FvD vindt het betrekken van een ervaren constructeur voor de berekeningen en een adequate toetsing in de uitvoering van groot belang. Dit om te voorkomen dat over de constructieve haalbaarheid te makkelijk wordt gedacht. De FvD vindt het aannemelijk dat inmiddels veel panelen zijn aangebracht met een volledige afwezigheid van een zorgvuldige bouwkundige toetsing.
Vragen
FvD vraagt aan GS of zij zich bewust is van de gevaren die plaatsing van zonnepanelen op lichte, slanke draagconstructies met zich mee brengen? Ze wil ook weten of GS haar mening deelt dat een ervaren constructeur vooraf een berekening moet opstellen wanneer een dak wordt voorzien van zonnepanelen. FvD wil dat hierop goed toezicht dient plaats te vinden in zowel de ontwerpfase, tijdens de uitvoering en in de gebruiksfase. Dit om de constructieve veiligheid te kunnen borgen. Verder wil FvD weten of GS vindt dat in de toekomst toch een omgevingsvergunning nodig is, ter voorkoming van grote calamiteiten. Tenslotte wil FvD weten of GS bereid is om tot een inventarisatie binnen de provincie Noord Brabant om zo de constructieve risico’s in kaart te brengen van daken die reeds voorzien zijn van zonnepanelen.