Stallerhof speelt in op het beeld dat burgers hebben van boeren
Laatste theatervoorstellingen Stallerhof 21 augustus van start
Met de stal als decor en het drama dat zich afspeelt binnen een boerenfamilie, zal de interesse van de Nederlandse boer snel gewekt zijn. Maar boeren die verwachten een precieze weergave van het landbouwleven te treffen, komen van een koude kermis thuis. Artistiek leider Gerrie Fiers van theatergezelschap Afslag Eindhoven zegt dat Stallerhof niet draait om een correcte afspiegeling van de huidige boer. „Dat pretenderen we ook niet. Dat moeten de bezoekers ook niet verwachten. Daarmee doen we, denk ik, de boeren anno nu tekort.”
Overeenkomsten
Dat wil niet zeggen dat er geen overeenkomsten zijn tussen de familie Staller en echte boeren. „In thematiek zijn er wel gelijkenissen. Boeren doen hun werk vaak met het oog op een volgende generatie en bedrijfsopvolging is een actueel probleem. En volgens boeren die de voorstelling gezien hebben, zijn de manier waarop personages praten en de sfeer in de stal herkenbaar.”
Bedrijfsopvolging
Stallerhof gaat over het bedrijf van de familie Staller. De sobere Stallers zien zichzelf enkel als „doorgeefluik” van het boerenbedrijf dat ze hebben, een traditionele visie die al generaties binnen de familie heerst. Het pijnpunt van vader en moeder Staller, is dat hun (enige) dochter niet in staat is om het boerenbedrijf over te nemen. Afslag Eindhoven en origineel theaterschrijver Franz Xavier Kroetz gebruiken steevast het woord ‘achterlijk’ om de handicap van de boerendochter te duiden.
Imago
Stallerhof is niet de enige theatervoorstelling over het boerenleven die in 2019 te zien was. Maalkop en Hanna van Hendrik trokken ook boer en burger richting de 'zalen'. Maalkop vond ook plaats in een stal, net als Stallerhof, en Hanna van Hendrik in Hangar 11 van Vliegveld Twenthe.
De groeiende interesse van theatermakers in het boerenleven als setting voor het script, noemt Fiers toeval. „Het is niet dat wij Maalkop zagen en dachten: laten wij ook iets met boeren doen. Maar je ziet wel een trend dat veel theatermakers de zaal uit willen en op locatie een voorstelling willen maken. Fabrieken, loodsen, parkeerplaatsen, voetbalvelden en dus stallen.”
Voorstellingen Maalkop en Hanna van Hendrik zijn er mede op gespitst om de imagoproblematiek van de landbouw aan te pakken. Door de uitdagingen waar boeren voor staan (zoals eenzaamheid, schaalvergroting of een verliezend gevecht met de bank) accuraat weer te geven, hopen zij niet-boeren te leren dat het boerenleven niet over rozen gaat.
Stereotypes
Fiers zegt dat Afslag Eindhoven met Stallerhof, in tegenstelling tot Maalkop en Hanna van Hendrik, juist inspeelt op het beeld dat burgers van boeren hebben. „Denk aan de manier waarop boeren communiceren; niet te ingewikkeld doen en ergens niet teveel woorden aan vuilmaken. Ook het harde werken en de opvatting over leven en dood heeft een rol in de voorstelling. Daar doen boeren minder moeilijk over dan de gemiddelde Amsterdammer.”
Maar staat dat inspelen op stereotypes niet haaks op wat concullega’s nastreven? „Dat is niet onze bedoeling. Die geluiden krijgen we ook niet terug van de bezoekers. Ook niet van de boeren. De boerensetting wordt gebruikt om het contrast aan te tonen tussen de vanzelfsprekendheid van bedrijfsopvolging en de vrijheid om zelf je leven in te vullen. Stallerhof gaat over het najagen van individueel geluk, het vinden van een eigen plekje in de maatschappij. Bij boeren (in de negentiende eeuw) is een uitgestippeld leven de norm. Daarnaast is de stal een hele metaforische plek. Daar ontmoeten mens en dier elkaar, en hoe de Stallers omgaan met de dochter is bijna alsof het een beest is. Dat hele dierlijke, dat primaire komt mooi tot zijn recht in de stal en op boerderij.”
Reeks
Afslag Eindhoven speelt van woensdag 21 augustus tot en met zaterdag 7 september op de Genneper Hoeve in Eindhoven de laatste reeks voorstellingen. Vaste aanvangstijd is 20.30 uur en de kaarten kosten 20 euro per stuk. De kaarten zijn verkrijgbaar via de website. Stallerhof speelde eerder op het Karavaan Festival en van 9 tot en met 11 augustus op het Limburg Festival.