Gedeputeerde Staten Brabant legt verantwoordelijkheid bij veehouder over luchtwassers
De CDA-fractie in Brabant vroeg eind juli aan Gedeputeerde Staten of zij anders aankijkt tegen luchtwassers nu is gebleken hoe groot de risico’s zijn als de stroom uitvalt. In haar reactie schrijft Gedeputeerde Staten het verschrikkelijk te vinden wat er gebeurd is en dat de impact voor de veehouder, zijn gezin, hulpverleners en de omgeving groot is. Wel geeft Gedeputeerde Staten aan dat uitval van ventilatie ondervangen kan worden door een stroomaggregaat en dat dat de verantwoordelijkheid is van de veehouder zelf.
Onderzoek
Het onderzoek dat de provincie doet naar de luchtwassers is nog niet afgerond, maar uit de antwoorden blijkt dat de luchtwassers wel effectief zijn om emissies aan te pakken. Het Brabantse CDA wilde weten of luchtwassers emissies integraal en brongericht aanpakken en hoe dat dan precies gebeurt. Volgens Gedeputeerde Staten hangt dit af van het type stalsysteem of dit meer of minder integraal gebeurt.
Juiste keuzes voor de boer
Het CDA wilde weten wat Gedeputeerde Staten gaat doen om de risico’s van nieuwe technieken te achterhalen zodat boeren de juiste keuzes kunnen maken bij het vernieuwen van de stallen. Gedeputeerde Staten ziet dit niet als een taak van haarzelf. Volgens haar is het aan de ontwikkelaars van de stalsystemen om de voor- en nadelen van systemen in beeld te brengen. Wel zegt ze boeren aan te raden goed te kijken naar de belangrijke aspecten van de stalsystemen, zoals emissies, dierenwelzijn, brandveiligheid en energieverbruik.
Geen ramp
Niet alleen CDA stelde vragen over de gestikte varkens in Maarheeze. Ook de Partij voor de Dieren wilde van Gedeputeerde Staten weten wat ze gaat doen om zelfde soort situatie te voorkomen en sprak van een ramp. In de antwoorden op de vragen van Gedeputeerde Staten blijkt dat ze vooral vindt dat de verantwoordelijkheid vooral bij de agrarische sector ligt en dat de provincie daar verder niet veel aan kan doen.
Gedeputeerde Staten spreekt dan ook van incidentele gebeurtenissen en niet van een systematische fout bij het houden van dieren in Nederland. Ze noemt de gebeurtenis in Maarheeze dan ook geen ramp, maar geeft wel aan dat het verschrikkelijk is wat er gebeurd is.
Vragen aan de NVWA
De Partij voor de Dieren vroeg eind juli in haar vragen of Gedeputeerde Staten bij de NVWA wilde navragen of de betreffende veehouder alle regels voor het houden van dieren zijn nageleefd en of er eventuele overtredingen van de wet zijn geweest. Gedeputeerde Staten geeft aan dit wel te doen. De antwoorden van het NVWA zijn nog niet bekend.