ʻHet is onze missie om landbouw in het midden van de maatschappij te krijgenʻʼ
Fotoserie: Genneper Hoeve wil met cultuur aandacht vragen voor landbouw
Met het organiseren van culturele activiteiten zoals theatervoorstellingen en optredens van dansgroepen en ensembles willen Opdam en partner Mirjam Matze (samen met hun vier kinderen) bezoekers enthousiasmeren voor de agrarische sector „Het is onze missie om landbouw weer in het midden van de samenleving te plaatsen,” zegt Opdam. Tevens is het een goede manier om een klantenbasis op te bouwen voor de winkel op het erf, waarin eigen producten worden verkocht.
Genneper Hoeve
Het gemengde en biologisch-dynamisch bedrijf heeft melkkoeien (40 stuks), varkens, kippen en ganzen. Van de varkens worden er jaarlijks 30 afgemest en zelf geslacht. De Genneper Hoeve verbouwt groenten zoals asperges en spinazie, heeft een glastuinbouwtak met tomaten, komkommer, sla en broccoli en verkaast alle melk zelf. Verder doen Opdam en Matze aan agrarisch natuurbeheer met onder meer kruidenrijk grasland.
Verdienmodel
Het organiseren van evenementen is geen vetpot, volgens Opdam. Er zou geen verdienmodel achter zitten. Theatergezelschap Afslag Eindhoven huurt tot en met 7 september de potstal van de Genneper Hoeve. Het bedrag dat Opdam en Matze ontvangen is een onkostenvergoeding. De stal kan door de voorstelling minder gebruikt worden, maar dat is geen probleem, stelt Opdam. De stal wordt in de zomermaanden toch weinig gebruikt. „De koeien worden twee keer per dag gemolken in de stal en verder staan ze dag en nacht buiten. Om 18.00 zijn we klaar met melken en kan de opbouw van de voorstelling beginnen.”
Bij de stal staat een bar waarin hapjes en drankjes worden verkocht aan bezoekers, waaronder een eigen kaasplankje. Deze omzet gaat in zijn geheel naar Opdam en Matze. Bezoekers van de voorstelling krijgen de mogelijkheid om voor aanvang te dineren bij de Genneper Hoeve, de inkomsten hiervan zijn voor de cateraar.
Stallerhof
Door het succes van Onder het Melkwoud, een eerdere voorstelling van Afslag Eindhoven waarvoor de Genneper Hoeve ook het decor was, waren Opdam en Matze bereid om opnieuw een samenwerking aan te gaan. Bij Onder het Melkwoud was de verhuur van de stal echter niet nodig. Deze voorstelling vond plaats in de open lucht.
Met de dertien voorstellingen van Stallerhof, waarbij per keer 150 mensen aanwezig kunnen zijn, genereren Opdam en Matze een potentiële aanloop van een kleine 2.000 mensen op hun bedrijf. Zes van deze voorstellingen zijn al uitverkocht. Opdam zelf is zeer te spreken over Stallerhof. „Toen de voorstelling in Heerhugowaard stond, zijn we wezen kijken. Je wil toch weten wat je in huis haalt. En het is een hele mooie voorstelling.”
Stallerhof gaat over een boerenfamilie in het begin van de negentiende eeuw. De familie bestaat uit een vader, moeder en dochter. Ook loopt er een seizoensarbeider op het erf rond. Dochter Beppie heeft een zware verstandelijke handicap en is niet in staat om te helpen op de boerderij. Laat staan om de boerderij over te nemen. Dit tot groot verdriet van de ouders, die hun dochter „beestachtig” behandelen, zegt de organisatie Afslag Eindhoven. De seizoensarbeider is de enige die de moeite neemt om tijd door te brengen met de dochter, wat het beginpunt is van een familiedrama.
Reeks
Afslag Eindhoven speelt van woensdag 21 augustus tot en met zaterdag 7 september op de Genneper Hoeve in Eindhoven de laatste reeks voorstellingen. Vaste aanvangstijd is 20.30 uur en de kaarten kosten 20 euro per stuk. De kaarten zijn verkrijgbaar via de website. Stallerhof speelde eerder op het Karavaan Festival en van 9 tot en met 11 augustus op het Limburg Festival.
Onderstaande foto's zijn geschoten op 21 augustus. De voorstelling kon niet worden afgemaakt door het onwel worden van iemand uit het publiek tijdens de laatste scene.