Meldpunt Criminaliteit Buitengebied Limburg nauwelijks gebruikt
Het Meldpunt Criminaliteit Buitengebied Limburg werd twee jaar geleden opgericht door de LLTB. „Daarna is het niet echt van de grond gekomen”, zegt Boots. Maar het is ook niet het geval dat er geen meldingen binnenkomen. „We hebben geen overzichten en de meldingen zijn ook niet allesomvattend, maar we krijgen er wel een scherper beeld door wat er speelt”, licht Boots toe.
Beeld van criminaliteit
Het beeld dat LLTB heeft is niet erg rooskleurig. „We krijgen het beeld dat er veel criminaliteit is”, zegt hij. „Dan hebben we het over bijvoorbeeld diefstal van diesel, machines en beregeningsinstallaties, maar ook over bijvoorbeeld hennep in de maïs”, zegt Boots.
Jeroen Duijsens van Platform Veilig Ondernemen herkent het beeld dat Boots schetst. „Het stelen van diesel komt best vaak voor inderdaad”, zegt Duijsens. „Wat nu iets minder speelt, maar nog steeds wel gebeurd is het stelen van sproeikoppen. Dat is koper en dat levert wat op. Die dingen staan onbeheerd op het veld. Nieuw is de diefstal van GPS-systemen, dat levert voor boeren direct veel schade op. Deze systemen kosten al snel tien mile”, legt hij uit.
Iets anders dat veel in Limburg speelt is hennepteelt en drugscriminaliteit. „Door de schaalvergroting zie je dat veel bedrijven stoppen. Daardoor ontstaat veel leegstaand onroerend goed. Deze proberen criminelen te gebruiken voor drugslabs”, vertelt Duijsens.
Ook geen aangifte
Volgens Duijsens doen boeren niet vaak aangifte. Hij geeft een voorbeeld. „Ik sprak een man die aangifte had gedaan. Hij zat twee uur op het politiebureau en hoorde er daarna nooit meer iets van. De daders werden niet gepakt”, vertelt hij. „Boeren moeten de schade uiteindelijk toch zelf betalen, voor hun heeft het dan geen gevoel dat de aangifte helpt.”
Het Platform Veilig Ondernemen, waarin politie, Openbaar Ministerie en ondernemersverenigingen samenwerken, heeft het gevoel dat er meer gebeurd dan dat er daadwerkelijk gemeld wordt. „Op basis van gegevens die we krijgen, bijvoorbeeld uit meldingen maar ook uit verhalen die we horen op bijeenkomsten, proberen we preventief maatregelen te nemen”, zegt Duijsens.
Pilot en eigen initiatief
In sommige gemeenten in Limburg is een pilot gestart. „Daar proberen we een netwerk op te bouwen waarin politie, ondernemers en gemeenten samenwerken. Als mensen daar de indruk krijgen dat er in een loods ineens vaker mensen komen dan voorheen, dan hoeft er niets aan de hand te zijn, maar dan is dit wel goed om te melden”, zegt Duijsens. „Na zo’n melding kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat de brandweer dan een standaard controle gaat uitvoeren. Als hem de toegang geweigerd wordt, dan kan het zijn dat daar iets aan de hand is”, legt hij uit. „Dan kan actie ondernomen worden om even te kijken.”
Altijd melding maken
Duijsens raadt boeren dan ook altijd aan om melding te maken. „Je moet wel aangifte doen, of op zijn minst een melding maken bij bijvoorbeeld de gemeente”, pleit hij. “Als je aangeeft dat er iets gebeurd is, dan kan daar wel actie op ondernomen worden.”
Markeren en serienummers
„Wat boeren zelf kunnen doen hun eigen spullen markeren. Daar bestaan bepaalde middelen en sprays voor die uniek zijn. Hiermee kan altijd herleid worden van wie de spullen zijn als ze gevonden worden”, stelt Duijsens. „Daarnaast is het handig om van alle spullen de serienummers op te schrijven, dat doen ook weinig mensen, maar ook daarmee valt te herleiden waar spullen vandaan komen.”