Diefstal uien en aardappelen: jaarlijks terugkerende ergernis
Nu de oogst van uien en aardappelen op de Nederlandse akkers op gang komt, trekt ook het dievengilde door de velden om her en der ongevraagd aardappelen en uien in te slaan. Voor veel telers is dit een bron van frustratie. Het gaat hen niet om de hoeveelheid die ze kwijtraken, maar veel meer om het principe. Begin deze week was het raak in het Zuid-Limburgse Simpelveld. Daar constateerde akkerbouwer Henri Kremer dat van een van zijn percelen illegaal uien waren gerooid. Op een perceel van collega en dorpsgenoot Jos Souren heeft het dievengilde illegaal aardappelen gerooid.
Jaarlijks terugkerende ergernis
Voor Henri Kremer is het een jaarlijks terugkerende ergernis. Op zijn Facebook pagina maakt hij zijn omgeving hiervan deelgenoot: „Ik begrijp dat de uien in het veld voor het oprapen liggen, maar het is ons inkomen.” Het is niet de eerste keer dat Kremer wordt geconfronteerd met uiendiefstal. Het is voor hem een jaarlijks terugkerende gebeurtenis. In een toelichting zegt Kremer desgevraagd: „Meestal stelen ze de uien als ze gerooid zijn. Maar deze dief kon niet wachten omdat hij zijn voorraad waarschijnlijk op had.” Kremer houdt er een dubbel gevoel aan over. „Als het hier bij blijft is het qua waarde niet noemenswaardig. Waar ik me echter het meest aan stoor is dat het mijn product is waar iemand zonder mijn toestemming iets van wegneemt. Mij gaat het om het principe. Dit is gewoon diefstal. Echt arme mensen doen dit niet, meestal zijn het mensen die niet naar de voedselbank hoeven. Kijk, ik heb er niet echt moeite mee als iemand een paar uien meeneemt. Maar wel als ze op mijn akkers tassen, emmers of dozen komen vullen. Onze marges zijn al dusdanig smal dat dit niet te veel moet gebeuren.”
Aardappelen
Akkerbouwer Jos Souren uit Simpelveld krijgt op zijn aardappelpercelen ook geregeld bezoek van het dievengilde. „Ik constateer jaarlijks dat op diverse percelen aardappelen illegaal zijn gerooid op plekken van circa vier bij vier meter. Het zorgt niet voor grote schade, maar ik vind het niet netjes.”
Geen aangifte
Aangifte bij de politie van dergelijke gewasdiefstallen doet een agrariër zelden. Daardoor bestaat er ook geen beeld van de totale omvang van dit euvel. In de praktijk blijken vooral percelen langs fietspaden/-routes geliefde plaatsen om oogstproducten gratis mee te nemen.
Moeskopperij
In België is het illegaal rooien van gewassen ook een bekend probleem. De Vlamingen hanteren daarvoor een mooi woord: ‘moeskopperij’. Afgelopen jaar zijn West-Vlaamse akkerbouwers een actie gestart tegen de moeskopperij. Dit onder het motto: ‘Onze producten zijn te koop, ga er niet mee op de loop’.