'Feit is dat het opzetten van een Herenboerderij geen sinecure is; het kost enorm veel tijd en energie'
Gebrek aan kartrekkers nekt Herenboeren-initiatief Walcheren
De plannen voor een Herenboerderij op Walcheren werden begin dit jaar gesmeed. Raiza de Brouwer uit Middelburg nam hiertoe het eerste initiatief. „Het concept van de Herenboeren spreekt mij erg aan: samen met anderen een boerderij opzetten, en een boer inhuren om je eigen biologische groenten te laten verbouwen”, zegt De Brouwer.
150 deelnemers nodig
Om een Herenboerderij te kunnen starten, moeten minimaal 150 mensen meedoen, die ieder 2.000 euro inleggen. Dit geld is nodig om plantmateriaal, gereedschappen en andere benodigdheden te kopen. De grond wordt gepacht. Het bij elkaar krijgen van voldoende mensen c.q. middelen vormt volgens De Brouwer een grote uitdaging. „In mei hebben we een informatiebijeenkomst gehouden, waar 80 geïnteresseerden waren. Na afloop gaven ruim vijftig mensen aan serieus interesse te hebben. Ongeveer twintig hiervan wilden ook meteen het geld inleggen, de anderen moesten daar nog over nadenken. Al met al kost het veel moeite om voldoende mensen te enthousiasmeren.”
Weinig draagvlak
Het grootste probleem was volgens De Brouwer dat de groep kartrekkers op een bepaald moment te klein werd. „Het werven van deelnemers kost enorm veel tijd. Daarbij moet je bijeenkomsten organiseren, mail en Facebook bijhouden, de pers informeren, et cetera. In het begin konden we de werkzaamheden verdelen over een flinke groep, maar gaandeweg haakten steeds meer mensen af. Op het laatst waren we nog maar met een klein groepje, terwijl men vanuit de Herenboeren-organisatie aangeeft dat je met minimaal zes tot acht kartrekkers moet zijn. Als er nu al nauwelijks draagvlak is en maar een paar mensen bereid zijn om hier tijd in te steken, moet je daar je conclusies uit trekken. Want als de boerderij ooit wordt opgestart, komt daar ook flink wat bij kijken. Hoewel een boer het werk op het land doet, moeten er ook mensen zijn die alles organiseren en activiteiten opzetten. Dit alles heeft ons doen besluiten om de handdoek in de ring te gooien. Heel jammer, maar het is niet anders.”
Mogelijke doorstart
De Brouwer sluit niet uit dat er op termijn wellicht toch weer een Herenboeren-initiatief wordt opgezet in Zeeland. „Er hebben zich drie mensen bij mij gemeld die een doorstart mogelijk zien zitten; die heb ik met elkaar in contact gebracht. Maar het is afwachten hoe het verdergaat. Feit is dat het opzetten van een Herenboerderij geen sinecure is; het kost enorm veel tijd en energie. Niet voor niets telt ons land pas twee Herenboerderijen. Eind dit jaar gaan er nog eens twee van start.”
Tekst: Ank van Lier
Beeld: Ellen Meinen