‘Grondwater oude vuilstort Deurne geen bedreiging voor boeren’
Toch maakt een aantal boeren, waaronder Maatschap Van den Eijden, zich zorgen dat er na een waterpeilverhoging grondwaterstromen veranderen en zo verontreinigingen naar de omliggende landbouwgebieden worden getransporteerd. Maandag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State probeerde een deskundige van de provincie uit te leggen welke maatregelen allemaal genomen zullen worden om verspreiding van verontreinigingen te voorkomen.
Vier peilbuizen
Het waterpeil wordt overigens niet overal verhoogd, maar alleen in natuurgebieden ten noorden en ten zuiden van de voormalige vuilstort. Onder en rond de vuilstort blijft het peil hetzelfde, net als onder de landbouwgronden. „Door greppels en sloten te graven voorkomen we dat het gemiddelde grondwaterpeil onder en rond de vuilstort stijgt. Verder hebben we daar vier peilbuizen staan waardoor we fluctuaties in de gaten houden. Ook hebben we de deklaag op de vuilstort onderzocht en de kwaliteit van het grondwater ter plaatse. Daaruit bleek dat er geen verontreinigingen uit de vuilstort komen, al veertig jaar niet. Andere deskundigen zeiden niet te verwachten dat er alsnog verontreinigingen vrij zullen komen. Maar als dat onverhoopt toch nog gebeurt, dan komt dat niet door het vernattingproject voor de Peel,” aldus de woordvoerder van Noord-Brabant.
Aanvullend onderzoek
Hoewel de raadsvrouw van de boeren iets meer gerustgesteld leek, vroeg zij desalniettemin voor aanvullend onderzoek bij de vuilstort zelf. Volgens de provincie en het waterschap is dat niet nodig omdat er heel snel maatregelen genomen kunnen worden om eventuele verspreiding van verontreinigingen tegen te gaan. De Raad van State gaat bekijken of er voldoende onderzoek is gedaan en of er voldoende maatregelen genomen zijn of later kunnen worden. Uitspraak volgt binnen enkele weken.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Agrio archief