Vogelvrij
Column: Brexit maakt meer kapot dan je lief is
De afgelopen dagen heb ik verschillende bedrijven bezocht en kennissen gesproken die aan beide kanten van de grens bedrijven en grond hebben en ook aan beide kanten zaken doen. De aankomende Brexit brengt in Noord-Ierland weer de eeuwen oude spanningen terug op een hoger niveau tussen protestanten en katholieken. De eerste bomaanslag en de eerste beschietingen van politieagenten zijn al weer gepasseerd en de tijd van een kleine twintig jaar relatieve rust is weer wreed doorbroken. De Brexit maakt dus op voorhand meer kapot dan ons lief is, namelijk vrede en veiligheid.
Keuzes maken
Bijzonder is te zien dat ondernemers verschillende strategieën hebben om de gevolgen van de Brexit te beperken. De één zet zo veel mogelijk van zijn in Noord-Ierland geproduceerde poeder en boter in opslag in de republiek Ierland, want dan is het na de Brexit nog als EU product verkoopbaar. De ander zet voorraden juist in Noord-Ierland, want hij verwacht na de Brexit schaarste in het Verenigd Koninkrijk, omdat de import dan moeilijker zal kunnen worden. Boeren met land aan beide zijden van de grens halen voor de zekerheid voor 1 oktober de dieren maar naar de eigen kant van de grens. Immers, je weet maar nooit hoe gek het kan lopen.
Zelfbeschikkingsrecht vee
In Nederland, maar ook daar waar de Brexit echt een grens raakt, zijn duizenden mensen dagelijks bezig om te bedenken hoe ze de gevolgen van die Brexit kunnen beperken. In begin jaren negentig, toen er nog geen goed werkend I&R was in Ierland, waren percelen waar de grens doorheen liep in gebruik bij 'natuurlijke' veesmokkelaars. Je deed de dieren in de wei, zette de waterbak aan de grenskant waar ze het meeste zouden opbrengen en de dieren maakten 'vrijwillig' de keuze in welk land ze werden geslacht. Het ideaal van zelfbeschikkingsrecht waar de Partij voor Dieren trots op zou zijn.
Miljoenen verdienen
Hoe het precies allemaal zal gaan uitpakken weten we nu nog niet. Maar over een maand of twee wordt duidelijk hoe groot de rokende puinhopen zullen zijn. Eén ding is al wel duidelijk: de Brexit heeft al honderden miljoen gekost en straks gaan de advocaten en andere papierschuivers er honderden miljoenen aan verdienen. Die grazende koeien die ik zag bij de grens in de omgeving van Mullaghmore zal het worst zijn aan welke kant van de grens hun kop rolt.
Tekst: Jan Cees Vogelaar
Beeld: Ellen Meinen