‘Wens voor herverkaveling Kruispolder komt vanuit de streek’
De wens voor herverkaveling van de Kruispolder (ZL) komt vanuit de streek. Jacco van Iwaarden, beleidsmedewerker/projectmanager bij Waterschap Scheldestromen laat in een schriftelijke reactie weten dat de polder in het verleden niet of nauwelijks is verkaveld. ʻEr liggen onhandige kronkelsloten dwars door de percelen, de percelen zijn versnipperd en onhandig van vorm. De streek wil grotere en rechtere percelen en hun eigendomen meer bij elkaar hebben en niet versnipperd in de polderʼ, aldus Van Iwaarden.
Project Kruispolder
Het project ‘Kruispolder’ bestaat uit drie onderdelen, namelijk het bouwen van extra gemaalcapaciteit en de eerder genoemde herverkaveling. Daarnaast is het plan om een grote verbindende watergang als koppeling tussen twee afwateringsgebieden te maken zodat het water in extremen bij het nieuwe gemaal kan komen.
Het subsidieplafond is ongeveer 3,4 miljoen euro. ‘De rest van de kosten wordt door het waterschap gefinancierd. Een voorlopige raming voor het totale project komt op 10 miljoen euro’, stelt Van Iwaarden.
Samenwerking
De plannen voor de Kruispolder zijn in samenwerking met de streek, provincie Zeeland en ZLTO ontstaan. De wateropgave van Scheldestromen en de wens vanuit de streek om naast een goed waterpeil en een goede waterafvoer ook de polder opnieuw in te delen, zijn volgens Van Iwaarden in het project samengebracht. ‘Waterschap Scheldestromen heeft de regie genomen, we hebben de streek laten bedenken hoe de problemen en wensen het beste opgelost konden worden en hoe de optimale inrichting van de polder eruit zou kunnen zien. Dit is in een paar sessies gedaan. Vervolgens is het waterschap ermee aan de slag gegaan om het verder uit te werken’, aldus de beleidsmedewerker.
Herverkaveling
Kavelruilbureau Zeeland neemt de herverkaveling voor het project op zich. De herverkaveling is op vrijwillige basis. Provincie Zeeland en in mindere mate ook Waterschap Scheldestromen hebben gronden in eigendom die ook ingezet kunnen worden als ruilgrond. ‘In zo’n kavelruilproces gaat het al snel buiten de polder’, stelt Van Iwaarden. ‘Er zijn boeren die de kruispolder uit willen en er zijn boeren die juist met graag met al hun gronden naar de kruispolder toe willen. Er zijn soms boeren die denken aan bedrijfsbeëindiging. Anderen willen juist vergroten. Kortom het is nog een hele uitdaging om het ruilplaatje rond te krijgen.’
Naast dat de herverkaveling grotere en rechtere percelen en een betere toegankelijkheid moet opleveren, zijn een optimaler peilbeheer onder dagelijkse omstandigheden en een betere waterafvoer bij hevige neerslag ook beoogde resultaten. ‘De Kruispolder valt in het afwateringsgebied van gemaal Campen. De Kruispolder zit helemaal bovenstrooms achterin het gebied van Campen. Door de verhanglijnen in de waterafvoer van het gebied heeft de Kruispolder vaak te maken met hoge waterstanden bij hevige neerslag. Door de koppeling te maken met het afwateringsgebied van gemaal Paal kan Kruispolder eerder afvoeren naar gemaal Paal en door hier extra gemaalcapaciteit bij te bouwen, zal uiteindelijk de wateroverlast verminderen’, aldus Van Iwaarden. ‘Niet alleen in de Kruispolder maar ook in omringende polders. Voor het waterschap is dit één van de grootste probleemgebieden’.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel