Sluiting Zeeuwse zoetwaterinlaten bemoeilijkt oogst gewassen
Eind augustus besloot waterschap Scheldestromen de zoetwater-inlaten op Tholen, Sint-Philipsland en bij de Reigersbergsche Polder (Rilland) te sluiten. Als reden wees het waterschap naar de sterk toegenomen groei van blauwalg op het Volkerak-Zoommeer. Wanneer de situatie met de blauwalgen achter de rug is, opent het waterschap de zoetwaterinlaten weer. Door het sluiten van de zoetwater inlaten zegt het waterschap te handelen conform het protocol dat ervoor zorgt dat de blauwalgen zich niet verspreiden. De blauwalg kan giftige stoffen uitstoten in het water terwijl het massaal afsterven ervan kan zorgen voor stank en zuurstofloosheid.
Moeilijke oogst gewassen
Het beregeningsverbod en de tijdelijke sluiting van de zoetwaterinlaten bij Tholen, Sint-Philipsland en de Reigersbergsche Polder bij Rilland bemoeilijkt de oogst van de gewassen. Dit stelt de ZLTO in een reactie in haar ledenblad. Volgens de ZLTO is het nog steeds veel te droog. Zonder de beschikking te hebben over zoetwater om te beregenen komen de gewassen moeilijk uit de grond.
Vraagtekens
De ZLTO plaatst vraagtekens bij de noodzaak van de sluiting en de geschetste problemen met blauwalg. Vaststaat dat sommige soorten blauwalgen schadelijk zijn voor de gezondheid van de mens en dier. Onduidelijk is of blauwalgen ook schadelijk zijn voor gewassen. In haar reactie stelt de organisatie ervan te balen baalt dat het waterschap geen onderzoek heeft gedaan naar de gevolgen van blauwalgen op gewassen. Drie jaar geleden heeft ze hiertoe bij het waterschap aangedrongen. Mogelijk was de afsluiting nu niet nodig als destijds een onderzoek had plaatsgevonden.
Grotere noodzaak zoetwater
Volgens ZLTO bestuurder Hendrik-Jan ten Cate in Nieuwe Oogst lopen, door het beregeningsverbod en de sluiting van de zoetwaterinlaten, de gewassen nu niet direct schade op. „Mogelijk duiken de problemen met blauwalgen volgend jaar op tijdens het groeiseizoen. Dan is de schade veel groter”, aldus Ten Cate. Het belang om over zoetwater te kunnen beschikken wordt met het tweede droge zomer op rij alleen maar groter. Volgens ZLTO is zoetwater een voorwaarde voor een vitaal platteland. Ze signaleert een toename van de zoetwatervraag met jaarlijks minimaal 2 procent. Een duidelijke strategie, die de beschikking over zoetwater in de toekomst verzekert, is hard nodig. Hierover gaat de standsorganisatie met het waterschap in gesprek. Daarnaast blijft ze bij de provincie aandringen op zoetwatermaatregelen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bronnen: ZLTO, Nieuwe Oogst