Maas-Waalweg scheidt melkveestal en huiskavel; boer gaat in beroep
Zij vinden de gekozen variant slecht voor hun bedrijfsvoering, bleek tijdens een rechtszaak in Den Haag. Loonbedrijf Struijk raakt ruim 400 m2 bedrijfsterrein kwijt aan de weg en rotonde die ter hoogte van zijn bedrijf wordt aangelegd.
Weg tussen stal en huiskavel
Melkveehouder Van Heijkoop raakt ook grond kwijt. Maar dat is niet het grootste probleem. Het gaat voor de veehouderij om ‘slechts’ vier procent van het totale grondoppervlak. Maar de weg komt uitgerekend net tussen de stal en het weiland, waar de koeien nu direct vanuit de stal naar toe kunnen lopen. Als de weg er ligt moet kunnen de koeien niet zo makkelijk meer de wei in. Dat levert voor Van Heijkoop een hoop gedoe en rompslomp op, zei diens raadsvrouw. Zij betoogde bij de Raad van State dat de gemeentes geen rekening houden met alle andere nadelige gevolgen voor de bedrijven. „Het gaat niet alleen om sec het stuk grond dat ze kwijt raken aan de weg, het gaat ook om andere nadelen die de weg oplevert, zoals het afsnijden van nu bereikbare landbouw- en weidegronden en de beperkingen op de bedrijfsvoering en uitbreidingsmogelijkheden”, aldus de raadsvrouw. Loonbedrijf Struijk raakt volgens haar behalve grond een groot deel van de uitbreidingsmogelijkheden kwijt.
Slechter bereikbaar
Verder wordt een stuk landbouwgrond dat hij verpacht veel slechter bereikbaar, omdat het bijna volledig omringd wordt door rotonde en wegen. De bedrijven vinden het niet fair dat de gemeentes hen alleen voor het verlies aan grond schadeloos willen stellen. Want dat is wat er meestal gebeurt in onteigeningsprocedures, zei de raadsvrouw. „Maar de gemeentes zouden ook een schadevergoeding voor de beperkingen van de bedrijfsvoering moeten betalen.”
'Nadelen vallen mee'
Of de gemeentes dat doen zal pas in de aankoop- en onteigeningsprocedure plaatsvinden. Maar die begint pas al de Raad van State het tracéplan goedkeurt. Volgens de woordvoerder van de gemeentes waren er wel andere varianten. Maar als ze daarvoor gekozen hadden, waren er veel meer bedrijven en omwonenden geweest die bezwaar zouden hebben gemaakt, zei de gemeentewoordvoerder. Volgens hem valt het bovendien wel mee met de nadelen voor Struijk en Van Heijkoop. Zo zou Struijk nog voldoende bij kunnen bouwen op zijn bedrijfsterrein aan de Delwijnsestraat. En ook Van Heijkoop zou niet al teveel nadeel hebben, behalve dan dat hij een deel van zijn grond kwijt raakt. Maar daar krijgen zowel Struijk als Van Heijkoop een redelijke vergoeding voor terug. „Tja, dat die weg ergens moet komen oké, maar dan wel met eerlijke schaderegeling”, aldus de raadsvrouw van de bezwaarmakers. Of de Raad van State het tracé al dan niet goedkeurt, blijkt binnen enkele weken uit de uitspraak.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ellen Meinen