Oirschotse melkveehouder zit vast door natte natuur
Ze verzetten zich bij de Raad van State tegen een herziening van het bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Oirschot (NB). Daar lossen ze hun probleem niet mee op, maar ze willen opnieuw aandacht van de Raad van State omdat het boeren door verdergaande vernatting onmogelijk dreigt te worden. Zestig procent van hun weidegrond - bij elkaar 34 hectare - is te nat om er koeien te laten lopen. Ook tijdens de droogte van afgelopen zomer. „Onze drainage loopt altijd”, zegt De Kroon. Volgens de gemeente Oirschot kan rond de Achtbundersedijk waar De Kroon zijn bedrijf heeft echter nog steeds geboerd worden. Opkoop is volgens de gemeente dan ook niet aan de orde.
Niet de eerste keer
Een aantal jaren geleden zijn twee boeren in hun buurt uitgekocht, zegt Elly de Kroon. „Nu zijn wij de laatste agrariërs in die hoek.” Het is niet voor het eerst dat ze bij de Raad van State staan. Enkele jaren geleden verzetten ze zich vergeefs tegen de aanwijzing natte natuurparel die aan natuurgebied Kampina werd gegeven. De Raad van State verwierp hun beroep.
Opnieuw beginnen
Volgens hun raadsvrouw Wilma Krijger gebeurde dat op basis van verkeerde informatie van de gemeente Oirschot. Van vernatting zou geen sprake zijn maar de gemeente wist wel beter, aldus Krijger. Vorig jaar kwamen het waterschap en Natuurmonumenten langs bij het echtpaar De Kroon. „Ze hebben land van ons nodig voor een waterweg”, zegt Elly de Kroon. Het paar wil echter niet een deel van de grond kwijt omdat het dan nog slechter wordt. De Kroon wil worden uitgekocht en ergens anders mogelijk met een biologisch melkveebedrijf opnieuw beginnen. Uitspraak van de Raad van State volgt.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Ellen Meinen