Brabant niet in hoger beroep in zaak Oirschots varkensbedrijf
Gedeputeerde Staten (GS) hebben in juli 2018 een verzoek geweigerd van de Brabantse Milieufederatie en Natuurmonumenten om de onherroepelijke natuurvergunning voor deze varkenshouderij in te trekken. De rechtbank heeft dit besluit van GS vorige maand vernietigd. De rechtbank heeft ook besloten dat de provincie een nieuwe beoordeling moet maken, deze nieuwe beoordeling kan vervolgens aanleiding zijn om de vergunning in te trekken.
Bijzondere situatie
‘GS nemen in overweging dat het uitgangspunt van de nationale rechtspraak is dat rechten uit onherroepelijke vergunningen gerespecteerd worden. GS zijn echter van mening dat hier sprake is van een bijzondere situatie van een langdurig ongebruikte vergunning met een effect op een zwaarbelast Natura 2000-gebied’, zo luidt de reactie van de provincie Noord-Brabant.
De onlangs gedane uitspraak van de Raad van State inzake de PAS heeft ook invloed op dit project, daar zal de provincie rekening mee moeten houden. In Brabant geldt een zogenoemd standstill beleid waarbij nieuwe projecten niet tot extra verzurende stikstofuitstoot mogen leiden. De provincie zal opnieuw een passende beoordeling(natuuronderzoek) moeten doen om te bekijken of het bijgestelde bedrijfsplan nog wel binnen de inmiddels fors aangescherpte Brabantse, landelijke en Europese veehouderij- en milieuregels past.
Losse schroeven
Met het mogelijke intrekken van de vergunning komt het plan van varkenshouder Johan van Hal om aan de Logtsebaan in Spoordijk een nieuwe stal voor zo’n 16.000 varkens te bouwen voorlopig op losse schroeven te staan. Het is nog niet helemaal einde verhaal voor Van Hals plan. Maar de rechtbank heeft voorlopig wel een stokje gestoken voor het nieuwbouwproject. Dat ligt nu geheel stil in afwachting van nadere besluitvorming van de provincie en de gemeente Oirschot.
Voorkomen
Eerst zal de provincie Noord-Brabant opnieuw moeten onderzoeken of de bouw van een mega-stal met zoveel dieren niet ten koste gaat van het nabijgelegen, zwaar beschermde natuurgebied de Kampina & Oisterwijkse Vennen. ‘Met uitzondering van de initiatiefnemer proberen inmiddels alle partijen (inclusief de gemeente) de komst van een groot varkensbedrijf op deze locatie te voorkomen’, zo stelt de provincie. ‘Ook door de provincie wordt dit initiatief vanuit het maatschappelijk oogpunt ongewenst geacht.’
‘Ander partijen mogelijk wel in beroep’
‘GS zullen dus een nieuw besluit nemen. Vanwege het unieke karakter van dit vergunningstraject verwachten GS geen precedentwerking voor andere ondernemers met een onherroepelijke Natuurbeschermingswet-vergunning. Andere partijen zullen mogelijk wel in hoger beroep gaan’, aldus de provincie. ‘In dat geval zullen Gedeputeerde Staten de uitkomst hiervan afwachten voordat zij een besluit nemen.’
Varkenshouder Johan van Hal gaat in hoger beroep bij de Raad van State om alsnog te proberen een stal voor 16.000 vleesvarkens in Oirschot te realiseren, dat meldt het Eindhovens Dagblad.