Komst Heusdense stal voor 1.344 koeien onduidelijk
Wordt de giga-rundveestal voor 1.344 koeien nu wel of niet gebouwd aan de Slobeendweg in Heusden, gemeente Asten? Die vraag speelt al maanden. Provincie, gemeente en omgeving verzetten zich tegen de komst van deze stal. Ondanks de vele bezwaren is volgens de gemeente Asten de realisatie van deze stal juridisch niet tegen te houden. Eerder oordeelde de Raad van State dat GS een nieuw besluit moet nemen over de vergunningverlening. De oorspronkelijke aanvrager van de vergunning ging begin 2019 failliet. Ondanks, of juist vanwege dit faillissement zet curator Maarten van Ingen het al jaren durende vergunningentraject voort. In het Eindhovens Dagblad verklaarde de curator geen reden te zien de vergunningaanvraag in te trekken. Hij zegt niet te weten of deze stal er daadwerkelijk komt en zo ja wie de eigenaar wordt. Volgens het oorspronkelijke plan zou het nieuwe melkveebedrijf over de nieuwste technieken gaan beschikken waardoor de uitstoot van fijnstof, methaan en ammoniak laag zou blijven. Het bedrijf zou met behulp van biogasproductie en via zonnepanelen energie gaan leveren.
Vragen
Partij voor de Dieren (PvdD) is graag op de hoogte van de actuele stand van zaken over de plannen rondom deze stal. Daartoe stelt ze deze week vragen aan het college van Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Brabant. Anne-Miep Vlasveld, statenlid namens de PvdD vindt dat GS de provinciale belangen zoals natuurbescherming dient te behartigen, en niet het financiële belang van een curator. Vlasveld vraagt GS om, met het oog op de PAS uitspraak van de RvS en gezien het feit dat het hier de financiële afwikkeling van een faillissement betreft aan te sturen op een opkoopregeling door de provincie en/of een zienswijze in te dienen op de ontwerpomgevingsvergunning van de gemeente. Dit ook in het licht van het reduceren van uitstoot en/of de klimaatopgave. Ook wil Vlasveld weten of de provincie mogelijkheden ziet om alsnog juridische stappen te nemen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bronnen: Provincie Noord-Brabant, Eindhovens Dagblad