Volkskrant zaait paniek om niets; waterschappen baggeren sloten gewoon uit
Het heeft te maken met concentraties van PFAS, die steeds vaker in de grond worden gevonden. De lettercombinatie staat voor een aantal chemische verbindingen die in veel producten worden verwerkt. Die stoffen zijn mogelijk toxisch en worden niet vernietigd door verbranding of andere behandelingen.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft daarom bepaald dat vanaf 1 oktober grond enkel mag worden verplaatst als die op de aanwezigheid van PFAS is gecontroleerd en de norm, maximaal 1 microgram per kilo grond, niet wordt overschreden. Grondverzetsbedrijven nemen in afwachting van die datum nu al geen grond meer aan; ze zijn bang dat als die grond niet aan de norm voldoet, ze die niet meer kwijt kunnen. ‘De grondmarkt ligt stil’, concludeert de Volkskrant.
Baggerslib
Het klopt allemaal wel, behalve op het punt van de landbouw. Waterschappen baggeren sloten en andere waterwegen regelmatig uit, om te zorgen dat het water afgevoerd kan worden. De uitgebaggerde grond moet ergens naar toe, maar juist in agrarisch gebied is dat geen probleem, legt een woordvoerder van UVW uit. Daar kan het baggerslib gewoon naast de slootkant worden gelegd, en landbouwers gebruiken het slib vaak voor hun grondbewerking.
In de stedelijke omgeving ligt dat anders; daar is vaak geen ruimte om het slib langs de kant te deponeren en moet het weggevoerd worden. Dat lukt niet nu de grondmarkt stilligt. Het brengt op termijn misschien problemen mee voor de stedelijke omgeving, vertelt de woordvoerder, maar juist niet voor de landbouw. De Volkskrant, vertelt ze, heeft haar verkeerd geciteerd. Landbouwers hoeven niet te vrezen voor wateroverlast. Tenminste, niet vanwege niet uitgebaggerde sloten.