Brabantse mesthandelaar hoort drie jaar cel tegen zich eisen
„Gevreesd moet worden dat deze mest illegaal is uitgereden”, aldus de officier van justitie. „Een andere bestemming is immers niet aannemelijk. De verdachte wordt in verband gebracht met het niet verantwoorden van mest ter waarde van een half tot één miljoen kilo fosfaten. Die fosfaten gaan samen met de stikstoffen die op het dit moment het land gijzelen. Dit is zonder meer een zeer grote hoeveelheid die reële impact op de natuur zal hebben.”
Volgens het OM heeft de verdachte zich meerde jaren schuldig gemaakt aan de strafbare feiten. Ook na het bekend worden dat er een strafrechtelijk onderzoek liep, bleef de verdachte doorgaan met sjoemelen. De officier heeft tegen de drie ondernemingen van de handelaar 25.000 euro boete per bedrijf geëist.
‘Miljoen aan boetes’
Door deze mestfraude heeft de verdachte veehouders in staat gesteld om op grote schaal op frauduleuze wijze van hun mestoverschot af te komen, zo stelt het OM. „Het betreft meer dan vijftig verschillende bedrijven. Hieronder bevinden zich ook grote en professionele actoren die beter zouden moeten weten. Overigens komen vele van deze bedrijven er niet zomaar vanaf. In de bestuursrechtelijke kolom ligt meer dan een miljoen aan boetes klaar die op basis van de informatie uit dit onderzoek zijn voorbereid tegen meer dan 35 ondernemingen.”
De verdachte regelde met zijn drie bedrijven op grote schaal fictieve transporten of transporten met zwarte mest, zo is gebleken uit onderzoek van de politie en NVWA. Daarvoor zou met de administratie van de meststroom op grote schaal zijn gesjoemeld, meldt het OM. De meldingen van ‘laden en lossen van mest’ en ‘vervoersbewijzen van dierlijke meststoffen’ zouden valselijk zijn opgemaakt. Mestmonsters zijn volgens het OM stelselmatig gemanipuleerd. Dit alles met als doel om te doen lijken dat mestoverschotten werden afgevoerd.
Keuken
Bij een doorzoeking eind 2018 werd op het terrein van de verdachte handelaar een ‘mestkeuken’ aangetroffen. „Er waren sealbags, zakken met vaste mest en kunstmeststoffen, vele vervoersdocumenten, begeleidingsformulieren, mengmonsters en andere middelen die manipulatie van gehalten mogelijk maakten. Met andere woorden: allerhande voorwerpen die passen hij het beeld dat op het bedrijf van de verdachte stelselmatig mestmonster werden gemanipuleerd”, weet de officier van justitie.
Het OM vermoedt dat de mesthandelaar kon frauderen door gps en het bemonsteringssysteem te manipuleren met de stroomvoorziening en de veerdruk op de vrachtwagen, zo blijkt uit het onderzoek. „Door de vormen te combineren, konden de laad- en loslocaties die in het RVO-systeem worden geregistreerd, naar believen gestuurd worden door de bestuurder van de vrachtwagen”, aldus de officier.
Ook met het Date2Track-systeem bleek te kunnen worden geknoeid, weet het OM. „Al waren hier wel aanpassingen aan het systeem voor nodig”, zei de officier. Zo zouden er kranen zijn gemonteerd om de druk op de vrachtwagen te regelen. Deze kon worden gebruikt om handmatig laad- en losmeldingen te genereren.
Mestsilo’s ‘liepen over’
Door de schijnwerkelijkheid die de verdachte creëerde met de valse administratie, kwam uit het onder naar voren dat de opslaglocaties van verdachte op een aantal momenten administratief ‘overliepen’. Op papier zat er meer mest in dan de silo’s op grond van hun maximale inhoud konden bevatten. „Ook is er mest uit de opslag geleverd met fosfaat- en stikstofgehaltes die niet pasten bij de te verwachten gehaltes, gelet op de aanvoer naar de silo’s”, aldus de officier.
De handelaar uit Wintelre transporteerde ook mest naar België. Ook de begeleidende documenten van deze transporten klopten niet. „Dit wijst op een bekende vorm van frauderen, waarbij de complicatie die de grens voor de autoriteiten vormt, wordt gebruikt om fosfaat en stikstof te laten verdwijnen. Deze methode leidt tot het fascinerende fenomeen dat de mest van de verdachte bij grensoverschrijdend transport naar België maar liefst 58.000 kg fosfaat en 41.000 kg stikstof verliest.”