‘Vergunningverlening stikstofgerelateerde activiteiten Brabant snel oppakken’
‘De maatregelen zorgen wat betreft het provinciebestuur te allen tijde voor een dalende lijn in de stikstofuitstoot en maken bescherming en herstel van natuur mogelijk. Tegelijkertijd gaat de provincie niet op slot zodat economische ontwikkeling mogelijk blijft’, stelt het provinciebestuur.
Gebiedsgerichte aanpak
Gedeputeerde Staten pleiten ervoor om middelen en bevoegdheden omtrent ‘de stikstofproblematiek’ gebiedsgericht aan te pakken. ‘Het gaat daarbij om geld, aanpassingen van wetten en andere ondersteuning’, aldus Gedeputeerde Staten. De provincie gaat per stikstofgevoelig Natura 2000-gebied in Brabant (veertien in totaal) bekijken wat de bronnen zijn met de grootste stikstofeffecten. Daarnaast wordt in kaart gebracht welke maatregelen er nodig zijn om naast een daling van stikstof andere ontwikkelingen zoals woningbouw of wegenaanleg mogelijk maken.
Intern en extern salderen
De provincie wil onder andere intern en extern salderen. ‘Intern salderen betekent dat een bedrijf mag uitbreiden als de feitelijke uitstoot niet vergroot wordt door die uitbreiding’, aldus provincie Noord-Brabant. ‘Extern salderen betekent dat wanneer een bedrijf met een vergunning voor de uitstoot van stikstof stopt, een ander bedrijf deze stikstofuitstoot mag benutten. Om tot minder stikstofuitstoot te komen wordt dan wel 30 procent minder uitstoot in de vergunning van het overnemende bedrijf opgenomen. Dit wordt ook wel afroming genoemd.’
Projecten die wel effect zouden hebben op de natuur, kunnen ‘als ze van groot maatschappelijk belang zijn en er geen alternatieven zijn’, gebruik maken van de ADC-toets en de effecten compenseren. Via een ADC-toets moet worden aangetoond dat er geen alternatieven met minder schadelijke effecten in Natura 2000-gebied zijn. Daarnaast moet er een ‘dwingende reden van groot openbaar belang om het project doorgang te verlenen’ bestaan. Voorbeelden van ‘groot openbaar belang‘zijn werkgelegenheid, volkshuisvesting, volksgezondheid, nationale economische belangen, verkeersveiligheid en duurzaamheid. Tot slot moet de schade aan de natuur worden gecompenseerd.
ZLTO
De ZLTO wil dat ‘de aanpak van de stikstofproblematiek in Noord-Brabant’ wordt gecombineerd met gebiedsgerichte economische impulsen. Volgens de Zuidelijke Land- en Tuinbouworgansatie moet er dan per gebied een economisch ‘perspectiefplan’ opgesteld worden zodat niet alleen de natuur, maar ook economische activiteiten als de veehouderij en woningbouw een goede toekomst geboden kan worden. Dit voorstel doet zij in een brief aan Provinciale Staten. ZTLO stelt verder constructief mee te willen werken aan deze perspectiefplannen, maar vraagt dan wel om uitstel van de generieke maatregelen voor de Brabantse veehouderij. ‘Zo kan voorkomen worden dat eerder vastgestelde generieke maatregelen en een nieuwe gebiedsgerichte aanpak elkaar in de wielen rijden. Alle plannen moeten in samenhang met elkaar tegen het licht worden gehouden’, aldus ZLTO.
Vrijdag 11 oktober is er een extra Statenvergadering waarin het rapport ‘Niet alles kan‘ van commissie Remkes en de adviezen worden besproken.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Provincie Noord-Brabant